Atitudinea care cheamă succesul

Dacă vârsta ghioceilor la tâmple te găsește, din diferite motive, singură, nu te gândi că viața nu îți va mai oferi ocazia unei povești de iubire. Într-un fel, lucrurile sunt mai complicate ca la 20 de ani. Și tu și el, aveți în spate o istorie. Este mai greu să începi o relație nouă comparând cu ceea ce a fost – fie bun, fie rău. Te poți gândi că nu vrei să înlocuiești iubirea pierdută sau te temi să nu repeți greșelile din trecut. Ai mai puține ocazii de a cunoaște oameni noi, iar copiii tăi sau ai lui ar putea să aibă obiecții și prejudecăți în ceea ce privește relația voastră.

O poveste de viață

Am vorbit cu Dana, o „tânără” pensionară, care și-a găsit, de câteva luni, iubirea. Fiind divorțată, mulți ani s-a dedicat creșterii fetei sale, acum studentă. Cu câteva luni în urmă, l-a întâlnit pe el. Nu era Făt-Frumos și nu s-a dat jos de pe un cal alb. Dana spune chiar că, prima dată când l-a văzut s-a gândit că e cam bătrân și urât. A avut, totuși, răbdare ca să-l cunoască mai bine. Și a descoperit „un om plin de căldură interioară, cu o înțelepciune și un umor deosebit”. Spune că dragostea la maturitate este mai frumoasă, că amândoi sunt acum mai toleranți și mai înțelegători unul cu celălalt, decât ar fi fost dacă s-ar fi cunoscut în tinerețe. A văzut că majoritatea celor de vârsta ei „sunt închistați gândindu-se mereu la nereușitele trecute”. „Totuși”, spune ea, „prezentul este o nouă încercare și nu trebuie comparată cu ce a fost”.

Dragostea matură, mult mai profundă

O relație la maturitate nu se mai bazează pe „fluturașii din stomac”, dar poate fi mult mai profundă. La această vârstă contează mai puțin aspectul fizic și mai mult pe prietenia dintre cei doi. Nu este puțin să știi că ai pe cineva pe care te poți baza, la nevoie, cu care poți să-ți împărtășești gândurile, tristețile, bucuriile vieții de zi cu zi.

Sursa foto: 123rf.com