Poate ai cunoscut și tu un astfel de personaj: disperată să nu fie părăsită sau mult prea dornică de a cuceri un bărbat. De aceea, se străduiește din greu să îi facă pe plac. Există femei pentru care relația de cuplu este totul în viață. Dar ce rezultate pot da încercările ei? Psihologii nu văd cu ochi buni o astfel de atitudine, pe care o consideră mai degrabă fixație și nu dragoste. Este vorba de o dependență emoțională de care ar trebui mai degrabă să scape. Nu înseamnă că ar fi bine să se despartă de partener sau să renunțe la dorința de a mai forma un cuplu, dar că acesta nu ar trebui să fie singurul lucru pe care să se concentreze, iar atitudinea ei ar trebui să fie mai detașată.

Dependență emoțională

Poți avea o relație fericită doar atunci când te bucuri de viață într-o stare de libertate, după ce ai scăpat de orice dependență emoțională. Nu ar trebui să cauți împlinirea în motive care țin de exterior, ci din interior. Nimeni nu te poate face fericită, ci numai tu însăți poți asta. Dacă te temi de singurătate – și marea majoritate a oamenilor se tem – vezi de unde vine această frică. Poate, pe când erai copil, ai trăit starea de abandon, fie doar și pentru câteva momente. Poate că ai fost amenințată cu ”dacă nu ești cuminte, te dăm și luăm un copil cuminte” sau ai trăit divorțul părinților și separarea de unul dintre ei… Toate aceste evenimente lasă urme adânci în sufletul unui micuț și pot genera un mod de a fi prin care să încerce cu orice preț să evite părăsirea. În copilărie, era vital să nu rămâi singură pentru că erai dependentă emoțional, dar și material de părinți. Dar un adult poate să se descurce și singur. De aceea, este important să vezi lucrurile la adevărata lor importanță.

Teama de singurătate

În prezent, cei mai mulți oameni nu suportă nici câteva minute de solitudine. De aceea, deschid televizorul când sunt acasă sau merg pe stradă ascultând muzică la căști pentru a fi distrași de la gândurile lor și a avea iluzia că mai e cineva, iar mijloacele mass-media devin o dependență. Încearcă să stai cu gândurile tale fie și doar pentru câteva minute. Teama de a fi singură vine și dintr-o imagine de sine negativă. Unii se văd într-o lumină atât de proastă încât se gândesc că nimeni nu ar vrea să stea cu ei, și nu își doresc asta nici măcar ei înșiși. De aici vine și frica de a nu fi părăsit. Soluția este să te cunoști cu adevărat, să admiți că ai și slăbiciuni, dar și calități pentru care poți fi prețuită și admirată. Cu timpul, ai să îți descoperi bogăția interioară și nu îți va mai fi atât de greu să mai fii și singură uneori. Partea interesantă este că, atunci când nu te vei strădui atât de mult să-ți păstrezi partenerul sau să intri într-o relație, atunci îți va fi mai ușor să relaționezi și el va fi mai atras de tine.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

O traumă din copilărie ar putea genera obsesia

”Unii le numesc răutăcios femei-rucsac – sunt acele femei dependente de afecțiunea partenerului și care ar face orice ca să o primească sau să o păstreze. Ele sunt persoane cu un eu slab. Nu au simțul recunoașterii de sine, nu știu de ce sunt în stare și nici ce valoare au. Toată viața lor reprezintă doar un efort susținut și continuu de a-și mulțumi partenerul. Uneori au și alte dependențe – de alcool, mâncare, sex, jocuri de noroc etc. În general, ele atrag parteneri dezechilibrați ca ele. Dar dacă fixația este pe un bărbat normal, atunci nu va reuși decât să-l agaseze, să-l terorizeze și, în final, să-l pună pe fugă. Pentru a-l păstra, ar trebui să se poarte detașat și afectuos cu măsură, dar, din păcate, ele nu se pot purta așa pentru că au avut o traumă puternică în copilărie. Pentru a reuși să-și construiască un eu puternic, ele au nevoie de terapie.”

Sursa foto: Helmuts Guigo / flickr.com