Majoritatea oamenilor își trăiesc viața pe pilot automat, fiind zi de zi prizonieri ai limitelor create de propriile lor gânduri. Această creație interioară este doar o personalizare condiționată de gândurile vehiculate în trecut față de experiențele de viață. Este nevoie să ieșim din zona noastră de confort pentru dobândirea păcii interioare.

Citește și: Rugăciune de iertare pentru păcate și curățirea sufletului

De ce ne este greu să dobândim păcea interioară

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, aceste gânduri din trecut au creat o obișnuință de percepție, un filtru prin care vedem evenimentele prezente și viitoare. De asemenea, au creat o obișnuință din a ne plânge fără un motiv real legat de prezent, de a nu ne asuma responsabilitatea și de a ne agăța de scuze pentru a nu face un minim de efort către potențialul real cu care suntem înzestrați. Chiar dacă spunem că ne dorim dobândirea păcii interioare, mulți dintre noi nu vrem să facem efortul pe care-l presupune.

Obstacole în calea dobândirii păcii interioare

“Cauza suferinței este într-o proporție covârșitoare identificarea cu mintea, cu gândurile noastre. Datorită dorinței sale de cunoaștere, de înțelegere și, în același timp, de control, mintea umană crede – în mod eronat – că opiniile și punctele sale de vedere reprezintă Adevărul.

Mintea spune: “eu știu, așa stau lucrurile!” De fapt, acesta nu este decât un simplu punct de vedere. Procesul gândirii funcționează prin fragmentarea realității, prin ”porționare” în idei conceptuale scoase din context. Astfel, la un anumit moment în timp, mintea noastră alege o idee conceptuală pe care s-o ruleze insistent. Centrul preocupărilor noastre, respectiv subiectul pe care ne focalizăm atenția minții, devine aspectul care ne conduce viața.

Fiecare gând care ne ocupă mintea “pretinde” că este extrem de important și vrea să ne capteze întreaga atenție. Și, dacă-i dăm voie să reușească, rezultatul este dezastruos” explică psihologul.

Prejudecăți care ne împiedică să dobândim pacea interioară

Specialistul este de părere că există câțiva factori care ne forțează să ne identificăm numai cu gândurile sau convingerile noastre și nu ne lasă să vedem și adevărul celuilalt. Astfel, dobândirea păcii interioare devine un deziderat la care ajungem greu.

1. Inteligența emoțională scăzută și confuzia ne împiedică să dobândim păcea interioară

“Inteligența lipsită de Înțelepciune (regăsită în inteligența emoțională și empatia ce decurge din aceasta) devine periculoasă și distructivă. Gândirea care nu este înrădăcinată în conștientizarea și acceptarea că realitatea este un întreg unitar în care toate piesele sunt interconectate și nimeni și nimic nu există de unul singur, că toate experiențele au un rol de învățare, că toți suntem supuși ”greșelii”, dar toți avem dreptul la viață, opinie, exprimare, libertate, iubire, ajunge o să fie o gândire egoistă și disfuncțională”, afirmă specialistul.

2. Violența, obstacol în dobândirea păcii interioare

“Atâta timp cât ne lăsăm reprezentați de convigerea X sau de emoția ce decurge din ea, nu mai percepem celelalte ființe umane în mod natural. Ajungem să credem că doar propriul nostru punct de vedere referitor la ființa umană și propriile ”filme interioare” reprezintă un adevăr general valabil. A reduce viața, percepțiile, nevoile, intențiile altei ființe umane la un concept presupune o primă formă de violență. A utiliza părerea ta drept adevăr general valabil pe care-l impui altei ființe umane reprezintă pasul doi ca formă de violență. Există momente când observi că nu ești înțeles, acceptat, iubit atunci când ești violent și, totuși, alegi să rămâi în suferință dar fidel minții tale și percepției tale personale eronate. Aceasta este o formă de violență îndreptată de data aceasta chiar împotriva ta”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Ce este dezvoltarea personală și ce ar trebui să urmărim când mergem pe acest drum

3. Plictiseala, tristețea sau frică ne mai împiedică în dobândirea păcii interioare

“Starea naturală a minții este de “nu am destul, vreau mai mult”. Mintea este întotdeauna ”lacomă”. Atunci când ne identificăm cu mintea, se instalează foarte repede plictiseala, tristețea sau frica. Aceste emoții sunt semne că mintea noastră este în căutare de noi stimuli, de ”hrană” pentru noi gânduri. Plictiseala, tristețea și frica nu sunt personale, nu sunt ale noastre, ci sunt doar stări ale minții umane. Ele apar și dispar dacă nu rămânem focusați pe scenarii interioare imaginare”, crede psihologul.

3 recomandări pentru dobândirea păcii interioare

1. Direcționează și menține cât mai mult posibil atenția ta în prezent, către a simți energia corpului tău, a vieții din tine. Observă ce vezi, ce auzi, ce atingi, ce guști, ce miroși. Fii recunoscător pentru acest moment.
2. Acceptă că gândurile care îți trec prin minte sunt doar simple gânduri potențiale cu un grad relativ de adevăr. Propune-ți să fii doar martor la propriile șabloane mentale, emoționale și de comportament.
3. Concentrează-te pe căutarea de soluții pentru rezolvare și schimbare, creștere personală, metode de atingere a potențialului tău superior.

Sursa foto: 123rf.com