Psihologul Cristina Ion-Rădulescu obervă că „seniorii au o capacitate mai mare cognitivă și emoțională de a trăi solitari, în timp ce tinerii se tem de singurătate. În plus, bătrânii au tabieturi și rutine care îi împiedică să se gândească la a-și uni viața cu altcineva. Sunt totuși bătrâni care fac asta, însă sunt puțini.

Noi obiceiuri

În ziua de azi, longevitatea, dar și libertatea oamenilor este mai mare. Te trezești după ani lângă un om cu care nu mai ai nimic de a face. Înainte mai exista teama de ce spune lumea, dar în ziua de azi nu mai există astfel de opreliști. Există cupluri care vor să divorțeze, dar așteaptă să plece copiii de acasă. Alții realizează că nu mai au nimic de împărțit abia după ce aceștia au plecat de acasă. Dacă te afli într-o asemenea criză, ar fi bine ca, înainte să faceți pasul, să vă acordați un timp în care să vă dedicați relației voastre. Nu va fi ca la început, dar poate veți de descoperi unul la celălalt lucruri noi și veți găsi resursele de a merge mai departe. Găsiți noi preocupări comune – poate aveți o grădină la țară pe care să o lucrați, nepoți de crescut sau vă înscrieți – de ce nu? – la cursuri de dans.

Cum treci peste asta

Dacă nu a mers și totuși v-ați despărțit, mai ales dacă nu tu ai fost cea care a luat hotărârea divorțului, va fi mai greu, dar nu imposibil să-ți regăsești echilibrul. Chiar dacă nu toată perioada petrecută cu fostul soț a fost una frumoasă, s-ar putea să dureze până să te obișnuiești cu ideea că ești din nou singură. Caută-ți noi activități pentru a te simți utilă. Reînnoadă vechile prietenii sau găsește-ți noi amici. Poate după ceva timp îți vei găsi chiar un nou partener. Încearcă să vezi din nou partea bună a lucrurilor. Notează și părțile bune ale împrejurărilor în care te afli. Dacă tu și fostul soț locuiți în aceeași casă, situația poate fi mai ușoară sau mai grea. Este posibil ca lucrurile să nu fie foarte diferite de ceea ce ați trăit când erați căsătoriți. Depinde de voi amândoi cum trasați limitele noii relații. Multe cupluri aleg să împartă cheltuielile mai riguros, iar pretențiile și, mai ales, cicăleala, scad.

cristina radulescu-ion psihologSeparați, dar împreună

În ultimii ani, tot mai multe cupluri trecute de 60 de ani au decis să divorțeze. Statisticile arată acest lucru, dar constatăm că, în ciuda acestui fapt, partenerii aleg să locuiască în continuare în aceeași casă. Nu se mai pune problema infidelității, însă obligațiile devin mai puțin presante sau chiar dispar. Copiii sunt mari, câștigurile sunt deja definite (fiecare cu pensia lui) și nu există riscuri să se producă modificări notabile. Mai ales cicăleala dispare. Dacă divorțul este unilateral (unul dintre soți decide de unul singur să divorțeze) îi va fi mai greu celuilalt să se adapteze noii situații. Dar psihologii remarcă faptul că persoanele care se despart la vârsta a treia suferă mai puțin de depresie decât tinerii și bătrânii se adaptează mai ușor traiului de unul singur decât cei aflați abia la început și care au senzația că se sfârșește lumea.

Sursa foto: imgkid.com