Nașterea unui copil este un prilej de mare bucurie. Totuși, în multe cupluri apar tensiuni după nașterea bebelușului sau chiar se ajunge la divorț după nașterea copilului. Citește care este părerea psihologului despre această problemă frecventă în familiile tinere.

De ce în unele cupluri se ajunge la divorț după nașterea copilului

Femeia se concentrează pe cel mic, iar asta este mai mult decât o slujbă cu program întreg. Zi și noapte îl hrănește și-l îngrijește. Nu se mai gândește la ea însăși, dar nici la bărbatul ei. Acesta se simte respins. Ea vede că nu e înțeleasă și nici ajutată atât cât ar avea nevoie. El consideră că ea este într-un lung concediu de odihnă, din moment ce stă acasă, și nu vede de ce s-ar plânge. De aici, nenumărate conflicte și chiar divorțuri. Totuși, nu este cazul să ajungeți aici și voi, dacă tocmai aveți un nou-născut.

Satisfacția maritală scăzută poate duce la divorț după nașterea copilului

Cele mai multe cercetări remarcă faptul că majoritatea partenerilor sunt mai puțin fericiți imediat după ce devin părinți, dar există căi de a-și reechilibra relația. Mamele se plâng de cel mai scăzut nivel al satisfacției în căsnicie. De obicei, acest lucru este cauzat de munca suplimentară pe care trebuie să o facă, în comparație cu soțul, care își asumă mai puțin. La aceasta se poate adăuga depresia post-partum. Dacă și-ar împărți mai echitabil sarcinile, situația s-ar putea îmbunătăți. În plus, reluarea vieții sexuale după ce femeia se reface fizic, ar putea fi de ajutor.

Bebelușul, văzut ca povară. Motiv pentru divorț după nașterea copilului

Este foarte important ca ambii parteneri să-și dorească mult copilul, să se pregătească din timp pentru creșterea lui și să comunice și să se ajute unul pe celălalt după nașterea lui”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Dacă bebelușul este dorit mai mult de unul dintre parteneri sau dacă aceștia nu sunt pregătiți psihoc, fizic sau material pentru eforturi susținute, s-ar putea să aibă impresia că micuțul este o povară, o complicare a vieții, o gaură neagră care le consumă resursele de timp, energie și bani”, adaugă specialistul. Totuși, nu e totul pierdut. Există metode de a redresa situația.

Citește și: 7 moduri în care viața se schimbă pentru un bărbat după ce devine tătic

Pregătiri salvatoare pentru a preveni un divorț după nașterea copilului

Psihoterapeutul îndeamnă soții ca înainte de venirea pe lume a copilului dorit, să se pregătească temeinic, pentru a trece mai ușor peste greutățile care vor apărea. Astfel:

– să citească mult despre ce înseamnă creșterea și îngrijirea unui bebeluș;

– să acumuleze bani pentru situații neprevăzute;

  • să știe pe cine se pot baza pentru ajutor (membrii familiei, prieteni, bone, persoane cu experiență, etc.)

După apariția bebelușului, pentru a preveni un divorț după nașterea copilulu, ar fi bine ca partenerii:

– să acționeze împreună de comun acord;

– să comunice sincer;

– să se sprijine unul pe celălalt;

– să-și împartă sarcinile;

– să încerce să se înțeleagă unul pe celălalt;

– să participe cu bucurie la jocul comun cu micuțul pentru a avea sentimentul de familie și de apartenență;

– când mai crește, să participe împreună cu copilul la treburile casnice, făcând totul în mod atractiv și amuzant pentru el.

În plus, ”părinții au nevoie să-și găsească cel puțin o oră pe zi pentru a fi singuri, pentru a vorbi și pentru a se relaxa împreună. Acest lucru va consolida intimitatea fizică, în primul rând. Dacă mai rămâne timp, putem discuta și despre viața erotică”, spune specialistul în relații de cuplu.

Citește și: Nașterea nu e dușmanul vieții sexuale

Cum să aveți o legătură mai profundă după nașterea copilului

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Nu trebuie să ajungeți și voi la divorț după nașterea copilului. ”Comunicarea sinceră, trecerea împreună peste greutăți, continuarea unor proiecte și hobby-uri comune sunt foarte importante pentru menținerea și întărirea relației. Nașterea unui bebeluș și greutățile inerente pot fi un motiv de tensiuni în cuplu, dar și un prilej de întărire a căsniciei. Partenera de viață devine din iubită, soție și mama copiilor bărbatului, iar ambii își pot duce legătura la un alt nivel, mai adânc și mai profund decât înainte. Dacă, totuși, cei doi se simt depășiți, copleșiți de greutăți și prizonieri ai unei situații fără ieșire, pot apela și la terapie de cuplu. Nu este ceva neobișnuit, ciudat sau inutil. Din contră, ajutorul specializat este necesar în situații de criză,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com