„Divorțul presupune, înainte de toate, o separare emoțională între cei doi”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu observând că, „atunci când decizia despărțirii este luată împreună, lucrurile devin mai ușor de gestionat, dar nici atunci nu putem discuta de o situație prea confortabilă. Totuși, când unul dintre parteneri este luat prin surprindere (deși și în acest caz există mai multe semnaele de avertizare), atunci șocul este mai mare.”
Eveniment extrem de stresant
Divorțul este un eveniment extrem de stresant care trezește o sumă întreagă de sentimente dureroase, cum ar fi mânie, dezamăgire, vină și chiar ură. Cei mai mulți simt nevoia să-l pedepsească pe celălalt membru al cuplului pentru nefericirea pe care o trăiește. Dar acest comportament va duce doar la certuri fără sfârșit. Alternativa ar fi să înțelegi mai bine ce ați făcut fiecare dintre voi ca să se ajungă aici. Încearcă să vezi doar acțiunile și atitudinile, chiar dacă greșite, fără să le judeci. Concentrează-te pe partea ta de vină. Scopul nu este să te simți prost și să fii plină de regrete, ci să ai o privire realistă asupra faptelor și să reușești să nu îl învinovățești pe el de tot ce nu a mers. În plus, poate mai e posibil să îndrepți ceva sau măcar să faci să meargă următoarea relație.
Speranță în viitor
Învață să negociezi fără nervi și încearcă să vezi și din punctul lui de vedere. Un echilbru între ați cere drepturile și generozitate ar fi bun. Nu ar fi bine să ai ca scop ruinarea lui totală și să îl faci să se simtă cât mai prost. Două rele alăturate nu pot face un lucru bun. Dacă ai suferit, nu va îndrepta nimic faptul că acum îi faci tu viața grea. Găsește o persoană de încredere cu care să poți vorbi despre toate sentimentele tale, căreia să îi poți spune sincer cât de rănită ești. Ceea ce simți nu este anormal, dar nici plăcut. Gândește-te că există viață și după despărțire și fă-ți planuri de viitor.
Acceptă că s-a terminat și vei avea parte de un divorț civilizat
”Un alt aspect important este să nu-ți bârfești fostul soț în fața copilului, să nu-l desconsideri și, mai ales, să nu te folosești de cel mic pentru manipularea lui. Acceptă că s-a terminat și nu face scenarii de împăcare pentru că cine nu-și face iluzii nu are deziluzii. Recomand și consiliere psihologică, mai ales atunci când sunt și copii la mijloc. Un specialist i-ar putea îndruma pe cei doi, astfel încât să fie capabili să-și gestioneze furia, dezamăgirea și îi poate înveța să comunice în relaționarea post-divorț. Dacă te afli într-o astfel de situație, este bine să vizitezi în continuare prietenii voștri comuni, dar să le spui că nu vrei să afli vești despre fostul tău soț. Nu le da voie să te influențeze în niciun fel. În ceea ce privește partajul sau custodia, un consilier poate fi de folos. Cu ajutorul lui, fiecare dintre ei ajunge să asculte, prin forța împrejurărilor, argumentele celuilalt.”
Sursa foto: 123rf.com