Mulți părinți cred că pot îndrepta comportamentul copiilor printr-o pălmuță sau chiar o bătaie în toată regula. Totuși, lovirea celor mici nu reprezintă o metodă eficientă de educație, ci constituie un abuz. Dacă procedezi așa, nu vei face decât să-l înveți că violența este un mod de a-ți rezolva problemele. Poate că-l vei face să se poarte așa cum vrei tu o vreme, dar, pe termen lung, consecințele nu sunt deloc bune.

Disciplina fără bătaie dă roade

”Bătaia ne îndepărteaza de copil și pune bariere mari în comunicarea și exprimarea afecțiunii”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, continuând: corecția fizică ”nu înseamnă disciplinarea corectă a copilului. Pedeapsa corporală nu promovează sub niciun aspect purtarea frumoasă. Disciplinarea bună a copilului presupune că îi oferim o bază pentru adaptarea lui ulterioară la cerințele vieții. În acest caz, micuțul se implică activ în procesul de învățare a unor comportamente dezirabile și este motivat să respecte reguli pe care le-a stabilit împreună cu părintele. Va face acest lucru fără constrângeri exterioare și fără să fie necesară aplicarea forței”.

6 sfaturi utile să disciplinezi copilul cu vârsta între 18 luni și 3 ani

Disciplina fără bătaie tratează copilul cu respect

Pedeapsa înseamnă utilizarea forței și a autorității. Copilul este forțat să adopte un comportament dezirabil sau să renunțe la unul nedorit. Prin contrast, disciplinarea presupune tratezi copilul cu respect, îi oferi șansa de a alege între comportamente. Astfel, el devine responsabil pentru alegerea pe care a făcut-o. Pedeapsa îi dă sentimentul că nu este iubit sau acceptat. (Multe mame amenință: ”nu te mai iubesc, dacă faci / nu faci …!”) Disciplinarea, în schimb, îi transmite că este acceptat și iubit, chiar dacă are un comportament pe care trebuie să și-l schimbe”, spune psihoterapeutul.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com