Până la urmă, concluzia a fost că nu pot exista una fără cealaltă. Faptul că îl pedepsim uneori înseamnă că îl iubim, dar, totodată, trebuie să știm cum să facem asta în așa fel încât și el să își dea seama că îi vrem binele.

Citește și: Cât de eficiente sunt pedepsele în educație

► Disciplină cu dragoste: Pedepse adecvate

„Este important ca sancțiunea aplicată să fie în concordanță cu vârsta emoțională a copilului și să nu fie prea aspră”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Altfel, cel mic poate dezvolta obsesii sau comportamente deviante mai târziu. Psihologul ne-a dat drept exemplu cazul unei doamne căreia mama i-a aplicat corecții mult prea severe la trei-patru ani pentru că s-a murdărit la joacă. După nașterea propriului copil, a început să aibă fobie la microbi și îl spăla obsesiv de des pe cel mic.

Citește și: Ești un părinte toxic, fără să știi?

► Nu ești polițist

Rolul tău ca părinte nu este să îi spui tot timpul ce să facă și ce să nu facă. Cel mai important lucru este ca micuţul să știe că îl iubești și că se poate baza pe tine. Pentru asta, este nevoie nu doar să îi asiguri cele necesare traiului sau chiar mai mult – jucării, vacanțe sau haine la care tu nici nu visai când erai de vârsta lui.

Cel mai important este să-i acorzi timpul tău, să vorbești cu el, să fii interesată de ce gândește. Astfel, va primi mult mai bine micile doze de muștruluială pe care poate va fi nevoie să i le mai administrezi din când în când. În plus, fii tu însăți un exemplu. Copiii mici învață mai mult din ceea ce văd că fac adulții, pe care apoi îi imită. Dar și un adolescent care își vede părintele fumând nu va înțelege de ce i-ar interzice lui să facă asta.

Citește și: Cum ajuți adolescentul nefericit în dragoste

► Disciplină cu dragoste: Limitele sunt bune

Dacă ești în tabăra celor care preferă să nu-și certe copilul și să-l lase să facă tot ce dorește, ține cont că, chiar dacă noi nu i-am impune niște limite, există legile naturii sau ale societății pe care nu are cum să le ocolească.

De exemplu, dacă insistă să sară dintr-un copac, nu-și va lua zborul ca Batman, ci va cădea la pământ și probabil că se va lovi. Dacă le va lua jucăriile colegilor de joacă, aceștia se vor supăra pe el și, fie că îl vor ignora, fie că îi vor aplica o pedeapsă în felul lor. Astfel, va avea de suportat consecințele nu prea plăcute ale faptelor sale.

VORBEȘTE-I CU CALM ȘI FERMITATE

Este important și să nu fii nervoasă atunci când îl disciplinezi. Dacă îți verși nervii pe el, rezultatele nu vor fi cele pe care ți le dorești. Poate că unii copii se vor feri să mai facă lucrul pentru care au fost certați, dar se vor simți răniți și se vor îndepărta treptat de părinți. Și aceasta va duce, în timp, și la faptul că nu îi vor mai asculta.

Dacă, în schimb, îl vei pedepsi cu fermitate, dar și cu calm, explicându-i ce a greșit și de ce, atunci el s-ar putea simți pe moment prost, dar își va da seama în timp că ai avut dreptate. Va înțelege de ce trebuie să asculte ce îi zici și vor fi mai multe șanse ca, pe viitor, să nu mai repete greșeala.

ECHILIBRUL ESTE UȘOR DE PĂSTRAT

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion

„Este ușor să păstrezi un echilibru între dragoste și disciplină, dacă urmezi anumite reguli. Când acestea sunt clar definite și explicate, atunci vor fi respectate. Fiecare familie are un set de legi nescrise, care corespund unor așteptări. Este de înțeles că îți iubești copilul chiar și atunci când îl pedepsești. Ar trebui ca el să știe asta și, mai ales, să știe motivul pentru care este disciplinat și cum îți dorești ca el să se poarte în viitor,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com