În procesul amenajării unei case, în special noi, femeile, acordăm o foarte mare importanță elementelor decorative și finisajelor, dar neglijăm adesea detalii tehnice esențiale, de care depind, de exemplu, stabilitatea mobilierului sau eficiența termică. Dacă nu se află nimeni în jur care să te ajute cu aspectele tehnice, ți-am pregătit o listă care te ajută să te descurci perfect de una singură.

 Tot mai multe femei singure cumpără case, depășind chiar numărul achizițiilor realizate de burlaci – cel puțin asta susține un studiu realizat de Centrul pentru Studiul Locuințelor, din cadrul Universității Harvard. În aceste condiții, orice doamnă și domnișoară trebuie să fie bine informată în legătură cu tot ce presupune o astfel de achiziție, dar să cunoască și diverse detalii despre amenajarea locuinței.

Asta înseamnă nu doar decorarea casei, în funcție de ideile culese de pe Pinterest, din reviste și de pe bloguri home deco – ocupație apreciată de mai toate femeile – ci cunoștințe despre lucrurile pe care mai degrabă le-ai pasa altora.

Iată câteva dintre detaliile de care trebuie să ții cont, înainte să te ocupi serios de amenajare:

Fă plinul de scule și accesorii și asigură stabilitatea pieselor de mobilier

 Să schimbi un bec și să montezi un robinet ai învățat cu mult timp în urmă. Acum poți trece la nivelul următor: indiferent care sunt lucrările pe care urmează să le realizezi în casă și chiar și pentru situații neprevăzute, este indicat să ai întotdeauna la îndemână un set de unelte și accesorii. Unele ajută la montarea și la demontarea diverselor elemente, altele sunt menite să repare sau să stabilizeze mobilierul – cert e că vor exista întotdeauna situații când astfel de piese îți vor fi utile.

Pregătește, așadar, setul de lucru. Poate fi vorba chiar despre un mic geamantan depozitat în magazie sau într-un dulap aflat pe hol sau în bucătărie. Ce ar trebui să strângi aici? Orice, de la scule și accesorii de bază sau pentru mobilier, la balamale, mânere, folii de cant, glisiere sau accesorii de tapițerie.

Sfat: Vezi exemple pe arabesque.ro, ca să înțelegi la ce ne referim, mai exact, și cum te pot ajuta toate acestea.

Cum alegi sistemul de încălzire – de la calorifere, la încălzirea prin pardoseală

 Nu sugerăm să renunți la specialist sau să te ocupi de montaj – instalarea sistemului de încălzire este un procedeu complicat, pe care nu îl poți aborda superficial. Ai, însă, nevoie de cât mai multe informații, așa încât să poți opta pentru soluții compatibile cu locuința și nevoile tale. Trebuie să știi, de exemplu: care sunt variantele pe care le ai la dispoziție, ce tipuri de calorifere există pe piață, cum se realizează circuitul țevilor, dacă este preferabil să alegi o centrală termică pe lemne, gaze sau încălzirea prin pardoseală.

Sfat: Simplifică lucrurile și creează confort maxim, alegând încălzirea prin pardoseală – sistem foarte apreciat în țările din nordul Europei și foarte potrivit și la noi, având în vedere iernile lungi și geroase. Căldura se propagă eficient și uniform, de jos în sus și pe o suprafață extinsă, sistemul funcționând electric sau pe bază de apă. Este soluția ideală, dacă îți dorești un consum redus de energie.

 Cum alegi vopseaua – mai întâi textura, apoi culoarea

 Dacă în alegerea nuanțelor poți fi creativă, în funcție de propriile preferințe și cu ajutorul fotografiilor din revistele de decorațiuni interioare sau de pe internet, pentru a descifra corect detaliile de produs ale unei vopsele lavabile sau acrilice, trebuie să te informezi ceva mai atent.

Ce trebuie să știi? Vopselele lavabile de interior, pe bază de apă, sunt rezistente, se usucă rapid, oferă culori luminoase și pot fi aplicate atât pe pereți, cât și pe tavan. Există și lacuri pe bază de apă, destinate protecției elementelor și construcțiilor din lemn, perfecte dacă ai copii, pentru că nu au mirosul specific de diluant. Vopseaua acrilică se aplică pe suporturi minerale și, având o textură mai densă, asigură o protecție eficientă și durabilă a culorilor.

Sfat: Când ajungi, în sfârșit, la pasul doi – alegerea culorilor pentru vopsele – poți testa compatibilitatea dintre nuanțele alese și personalitatea ta.

Ți-ai amenajat vreodată locuința pe cont propriu? Pentru tine, care au fost cei mai dificili pași?

 Sursa foto: Shutterstock