„Decizia ca unul dintre soți să plece la muncă peste hotare trebuie să fie luată de amândoi, stabilindu-se foarte clar care sunt motivele și faptul că dificultățile financiare nu pot fi rezolva altfel”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.
Note pentru aducere aminte
„Recomand ca rațiunile pentru care plecarea este absolut necesară să fie scrise pe hârtie cu argumentele de rigoare. Astfel, în viitor, când vă veți întreba sau veți fi tentați să vă învinovățiți unul pe celălalt pentru anumite decizii să puteți citi ce ați stabilit chiar voi. De multe ori, după ce soții trec hopul financiar și își restabilesc bunăstarea materială (dar nu și liniștea emoțională) încep să vadă numai anumite aspecte ale situației trecute. Consideră că s-ar fi putut descurca și altfel. Dacă există acea scrisoare, lucrurile se limpezesc”, spune specialistul. Motivele ar trebui să fie cu adevărat importante. Dacă vă puteți rezolva problemele rămânând împreună, acest lucru ar fi de preferat. Astfel, încercați să vedeți dacă nu cumva nu mai plecați sau vă mutați amândoi împreună cu copiii (dacă aveți) în străinătate.
Pregătită de schimbare
Despărțirea temporară vă va schimba pe amândoi, fără doar și poate. Toate experiențele noi prin care veți trece își vor pune amprenta asupra voastră. Va fi un test din toate punctele de vedere. Când îl vei revedea, nu te aștepta să fie același pe care îl știi. Dar aceasta nu înseamnă neapărat ceva rău. Va fi doar diferit. Dacă amândoi dovediți maturitate și dorință de a fi împreună veți trece peste orice hop. Chiar dacă este greu din punct de vedere financiar, ar fi bine ca prioritatea să fie relația voastră și cea cu copiii. Pe cât posibil ar fi bine să reuniți familia cât mai curând, chiar dacă nu vă veți îndeplini toate planurile de la început. Gândește-te bine dacă aveți cu adevărat nevoie de o casă mare în care nu va locui nimeni, cum se întâmplă în cazul multor români plecați peste hotare. Poate ar fi bine doar să vă redresați financiar și apoi să construiți o viață împreună fie aici, fie în țara de adopție.
Modalitate de comunicare când ești în străinătate
Sunt de părere că ar fi bine să fie stabilită o modalitate de comunicare și, pe cât posibil, să fie respectată. De exemplu, dacă ai zis că vei fi la telefon sau calculator la o anumită oră să faci tot posibilul să te ții de cuvânt, chiar dacă ți-e greu. Dacă se întâmplă să ratezi mai multe întâniri de genul acesta, încrederea se erodează și apar suspiciuni de multe ori nejustificate. Concediile trebuie petrecute împreună – fie că cel plecat se întoarce acasă, fie că familia merge în vizită la el. În ceea ce privește fidelitatea, cel mai susceptibil să calce strâmb este cel care pleacă. Cel / cea care rămâne acasă are mai multe probleme de gestionat, cel mai adesea copii de crescut. Are în preajmă rude și vecini. Astfel, apare riscul de a fi descoperit mai repede decât cel aflat în străinătate. Dar gândește-te că dacă el e predispus infidelității o poate face oriunde. Nu trebuie să plece în altă țară pentru asta.
Sursa foto: 123rf.com