Bebelușii pot ascunde capacități cognitive extraordinare, pe care copiii mai mari sau adulții le pierd odată cu înaintarea în vârstă. Multe studii detaliate au demonstrat că bebelușii pot face numeroase lucruri pe care părinții nu le mai pot face și, din păcate, nici nu le înțeleg. Ei au puteri uimitoare, care nu trebuie subestimate.

Spre deosebire de un adult, bebelușii pot vedea detalii incredibile, pot înțelege uimitor de multe lucruri din jurul lor și au o capacitate de regenerare fantastică. Nu puține au fost cazurile în care bebelușii s-au vindecat rapid după intervenții chirurgicale complicate, ca și cum nu ar fi avut nicio problemă de sănătate. Și au fost numeroase cazurile în care bebelușii înecați, loviți sau arși au scăpat cu viață când nimeni nu mai credea într-o minune.

Puteri uimitoare în mânuțe!

Părinții sunt uimiți când bebelușii lor le strâng pentru prima dată un deget. Multe mame se miră cât de tare pot strânge pumnul copilașii lor sugari. Și pe bună dreptate! Știința a demonstrat că strânsoarea lor poate susține întreaga greutate a bebelușului, o reminescență de pe vremea când puii de om se țineau strâns de coama părinților. Din păcate, forța aceasta dispare pe măsură ce creștem.

Simțul gustului super dezvoltat

Chiar dacă sunt hrăniți doar cu lapte, s-a constatat că bebelușii au simțului gustului mult mai bine dezvoltat decât adulții și pot recunoaște arome variate încă din burtica mamei. Când se nasc, copiii au de trei ori mai mulți receptori de gust pe limbă, pe gingii și în interiorul obrajilor decât persoanele adulte.

Numeroase teste au demonstrat că bebelușii și copiii mici sunt atrași mai mult de gustul dulce și apoi de cel sărat. Gustul amar îl asociază cu pericolul, cu substanțele otrăvitoare, de aceea nici nu le plac prea mult legumele. Pe măsură ce papilele gustative se răresc, încep să ne placă și alte gusturi, mai amare, mai condimentate și ne schimbăm preferințele alimentare.

Înoată perfect din prima zi

Până la vârsta de 6 luni, toți bebelușii știu din instinct cum să își țină respirația și să înnoate pe sub apă. Ba chiar își țin ochii și gura deschise. Această capacitate este tot o reminescență a structurilor primordiale pentru supraviețuire. Când sunt duși în apă, instinctiv traheea este astupată și transferă apa din plămâni către stomac. Acest lucru este posibil datorită poziției înalte a laringelui. După câteva luni, laringele coboară pentru a permite vorbirea și nu le mai este atât de ușor să respire sub apă.

Fac diferența dintre un animal pașnic și unul periculos

Părinții sunt uimiți cum bebelușii lor sunt atrași de câini și se duc să se joace cu ei fără nicio reținere. Un test realizat în Marea Britanie a arătat că puii de om sunt capabili din instinct să facă diferența dintre lătratul unui câine agresiv și lătratul unui câine care cere atenție și vrea să se joace. Se pare că bebelușii sunt înzestrați cu o capacitate extraordinară de a simți ce animale sunt periculoase și nu se apropie decât de câinii în care au încredere.

Pot învăța mai multe limbi străine

Mulți profesori recomandă părinților să își învețe copiii și alte limbi în afară de cea maternă, de la vârste foarte mici. La 2 sau 3 ani, copiii sunt capabili să rețină milioane de informații și să învețe cuvinte noi în diverse limbi, cu tot cu sensul lor corect, chiar dacă nu le folosesc prea des. S-a descoperit că bebelușii învață sunetele cuvintelor încă din uter și le vor recunoaște mai târziu, când părinții lor le folosesc. Iar în familiile bilingve, ei pot învăța simultan două limbi, făcând foarte clar diferența dintre ele.

sursa foto: 123rf.com