Semnele depresiei post-partum pot fi: ”tristețe, anxietate, oboseală continuă, dificultăți de concentrare, crize de plâns, tulburări ale alimentației, sentiment de inutilitate, eșec, vinovăție, grija exagerată nu va fi un parinte bun sau lipsa de interes față de copil. În forma extremă, poate apărea chiar și ideea sinuciderii”, explică psihoterapeutul Tedy Creștin.

Provocări pentru amândoi atunci când femeia suferă de depresia post-partum

Bineînțeles că apar și provocări pentru bărbat atunci când femeiea se confruncu depresia post-partum. Soțul se poate simți, la rândul lui, neglijat, confuz, neacceptat, împovărat sau epuizat. Aceste sentimente, împreună cu propriile temeri pot face viața de tânăr tată dificilă. ”Evident că și relația de cuplu este grav afectată. Partenerul devine frustrat, nemulțumit, nu înțelege ce se întâmplă și cum poate aduce soluții. În timp, căsnicia se poate distruge, fără posibilitatea de a fi reparată sau a continua într-un fel”, observă specialistul.

Cum previi depresia post-partum

Pentru a preveni depresia post-partum, ”este util ca viitorii părinți să fie conștienți de posibilitatea apariției acestei boli, ce înseamnă și cum poate fi tratată cu succes. Apoi, ar fi bine să se pregătească psihologic, informațional și financiar pentru apariția unui copil: să citească mult despre subiect, să meargă la cursuri de parenting, să facă economii pentru a face față cu bine nașterii și perioadei imediat următoare”, spune Tedy Creștin. Dacă deja vă confruntați cu această problemă, încercați să puneți pe hârtie care sunt cauzele și cum ar putea fi îmbunătățită situația. Nu uitați să comunicați între voi. Emoțiile exprimate nu se vor acumula pentru a răbufni în izbucniri nervoase.

Ce puteți face dacă suferi de depresia post-partum

– Aveți grijă unul de celălalt. Este natural ca atunci când te simți copleșit, să te concentrezi pe sentimentele și problemele tale. Totuși, partenerul are și el nevoie de înțelegere și suport. Încearcă să-l asculți măcar un sfert de oră pe zi și să faci un mic gest prin care să vadă că vrei să-l ajuți. De exemplu, prepară-i un ceai sau fă-i un masaj. La rândul lui, îți va fi recunoscător și va face și el gesturi frumoase față de tine.

– Ține minte că depresia post-partum este doar ceva temporar. Vezi perspectiva de ansamblu. Bebelușul nu va continua ani de zile să nu doarmă noaptea. Provocările pe care le întâmpini vor trece cu timpul.

– Cere ajutor specializat. Chiar dacă depresia post-partum este o afecțiune des întâlnită, depresia post-partum trebuie luată în serios. Nu minimiza pericolul și nu te lua după mama sau soacra care spun că femeile fac de mii de ani copii și nu au avut nevoie de psiholog până acum. Mergi la medicul specialist și urmează tratamentul, dacă este necesar. Mergi la ședințe de psihoterapie. Depresia netratată poate avea consecințe grave.

Citește și: Uleiul esențial de trandafiri combate depresia

Cereți ajutorul

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Viitorii părinți ar fi bine să descopere din timp care sunt persoanele din familie sau din cercul de prieteni pe care se pot baza. Ar trebui să cunoască deja oamenii pe care îi pot coopta în procesul de creștere a copilului, pentru a preveni suprasolicitarea și oboseala. Ar fi util ca viitoarea mamă să fie conștientă de la început ce înseamnă nașterea și depresia post-partum. Pentru a o preveni, ar fi de dorit să facă sport, să mănânce sănătos, să profite de orice ajutor poate obține, să se odihnească și să se refacă pentru a preveni stresul și suprasolicitarea. Este bine să comunice mereu cu soțul ei, pentru a împărtăși ceea ce simte, soluțiile, pentru a nu trece singură prin tot și pentru a-l face și pe el să înțeleagă complexitatea acestui fenomen,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com