Depresia omului modern este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită.  Depresia omului modern are niște cauze speciale, mai puțin cunoscute în alte epoci.

În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită. Astfel, omul nu și-a mai găsit liniștea. Depresia omului modern vine de la o suprasolicitare. Omul a primit mai mult decât putea duce. A văzut la alte persoane ce el nu avea sau făcea, iar dacă o tradiție făcea într-un anumit fel, a ajuns națiuni întregi să împrumute acele obiceiuri, afirmă psihologul Alexandru Pleșea.

Depresia omului modern cauzată de tehnologie

“Astfel, accesibil tehnologic fiind, națiuni întregi au început să împrumute din toate. Nu mai știu că acea tradiție a fost creată și dezvoltată special pentru acel loc, într-un timp dat. Mai mult decât atât, ne-am trezit cu precepte din toate religiile în a noastră, și din a noastră, în altele, împrumutându-se cu o viteză fantastică toate acestea de la una la alta. Problema lumii actuale stă, oricât de dur sau solemn ar sună, exact în împrumutul și imitarea a ce fac alții și uitarea la ce trebuie să facem noi”, explică psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii.

Citește și: Depresia este boala omului modern. O vizită la psihiatru nu strică

Depresia omului modern. Despre omul “sintetic”

Cu toate acestea, civilizațiile actuale încă își păstrează rădăcinile, dar într-o clasă ascunsă sau secretă față de vulg. Aceste lucruri s-au rărit atât de mult, încât nu mai vezi o comunitate care să aibă expunere sau beneficii sociale. Religiile mari (creștinismul, islamismul, budismul și hinduismul) au fost la bază oaze de sănătare spirituală și apropiere prin anumite practici de legătura pierdută (re-ligie sau re-logos) cu Divinitatea. În zilele noastre aceste practici spirituale au fost înlocuite de altele împrumutate și imitate din alte religii. Am ajuns într-un punct de cotitură, în care vezi creștini ducându-se la Yoga după slujbă sau musulmani care practică preceptele budiste în cel mai consecvent mod.

Depresia omului modern. Imitație, în loc de regăsire spirituală

“O astfel de condiție nu poate fi decât nefastă omului, deoarece el imită, fără să știe cu exactitate (deși crede că știe) simbolul, puterea și înțelegerea practicii pe care o face. Iar după multe astfel de permutări între aceste practici, omul a uitat cum ajunge la sensul creșterii conștienței în el (scopul tuturor religiilor). Această conștiență, pe scurt, este să știi că ești în timp ce faci. Iar aceste cuvinte se iau ad litteram. Iar pentru că dispoziția omului sintetic, imitator de practici și religii este în creștere, a apărut, fără dorința sau cunoașterea lui, o anomalie, printre multe altele, care a fost denumită de unii „inteligenți” ai vremii – depresie”, afirmă psihologul Alexandru Pleșea.

Citește și: Depresia revine? Cum să previi reapariția ei

Depresia omului modern. 6 soluții simple pentru a combate depresia

„Această depresie are la baza pierderea dorinței de creștere a conștienței. Nedorind să aduc mai mult decât e cazul, planurile pe care oamenii și le fac, aduc griji, iar grijile dese, aduc depresia. Iar această se poate trata prin următoarele practici: (1) Divinitatea te ajută când tu te ajuți și muncești cu tine, (2) Orice din jurul tău este în afară, prin neatenție aduci înauntru și formezi haosul, (3) Apropierea de oameni este apropierea de tine, (4) Catalogul cuvintelor utile trebuie folosit, nu doar știut, (5) Muncă zilnică produce energie pentru următoarea, (6) Distribuie altora ce vrei să primești tu”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

Sursa foto: 123rf.com