Dependența de alcool

Să luăm alcoolul: nici sănătos, nici legal, sigur e o tentație „marfă” pentru el. Unde mai pui că o să fie „tare” în gașca de prieteni. Doar fraierii nu încearcă! Tu poți descifra semnalele foarte simplu. Oricât s-ar ascunde, tot îl poți prinde cu mâța-n sac. Știi și tu de teribilismul și inconștiența specifică vârstei, prin urmare „drogul lichid” este o capcană în care poate pica foarte simplu. Dacă copilul tău ajunge mereu târziu acasă, dă vina pe ce-a mâncat la prânz pentru a masca răul provocat de alcool și are pupilele cam dilatate, cu siguranță a început să de desfete cu „licoarea lui Bachus”. De cele mai multe ori, consumă alcool pentru că-l face să scape de inhibiții și se simte în largul lui.

Fumatul

Nu e greu nici „să te prinzi” dacă a căzut în ispita țigărilor. Chiar dacă pornește de la ideea că „babacii” pot fi „fentați”, tot poți da de urma tutunului. Urmărește-i comportamentul și, cu ajutorul instinctului, scoți la lumină indicile. În caz că atunci când vine acasă se face nevăzut la baie, scapă de haine, se spală pe dinți, e mereu răgușit și are dantura îngălbenită, mai mult ca sigur nu e el cu „mâinile curate”. Și, ca să elimini proba contrarie, cere-i într-una din seri, cum intră pe ușă, să te ajute cu ceva și observă-i atitudinea. Se poate da de gol foarte ușor, în caz că se simte „cu musca pe căciulă”.

Urme de iarbă?

Deși știm că nici nu vrei să te gândești, marijuana ar putea fi drogul la care poate ajunge cel mai ușor. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le urmărești, ca să-ți dai seama dacă „e fumat”. Poate fi un semnal de alarmă dacă îl surprinzi mereu irascibil, nervos și cu un dezinteres total, aproape de orice. În plus, dacă este neglijent cu ținuta, mai tot timpul cu ochii roșii, îi tremură mâinile și nu are poftă de mâncare mai mult ca sigur nu e „basma curată”.

Sursa foto: 123rf.com