Este important să înțelegeți ce este fierul, ce face și cum să recunoașteți semnele de avertizare care indică o deficiență.

Prevenirea deficienței de fier și completarea prezenței sale atunci când nivelul lui scade este esențial pentru a evita alterările de sănătate de toate tipurile.

Adesea, persoanele care suferă de anemie cu deficiență de fier nu o observă la început, dar în ciuda acestui fapt, dacă situația nu este rezolvată, aceasta poate provoca mai multe complicații pe tot corpul.

Remedii naturale pentru anemia feriprivă

Deficiența de fier în organism – 11 simptome pe care le poți resimți

Cu o doză zilnică de numai 8 până la 18 mg (în funcție de sex și vârstă a unei persoane), fierul este clasificat drept oligoelement.

Cu toate acestea, este unul dintre cele mai importante elemente ale unei diete sănătoase.

Fierul este esențial pentru producerea de hemoglobină, proteina din celulele roșii care transportă oxigenul prin sânge la fiecare celulă din corpul uman.

De asemenea, fierul este esențial pentru creșterea țesutului nou, pentru regenerarea celulară și chiar pentru producerea anumitor hormoni.

1. Oboseală

Acesta este cel mai frecvent simptom al deficitului de fier și poate cel mai ușor de trecut cu vederea.

Oboseala este adesea atribuită suprasolicitării, lipsei de somn, stresului sau unei lungi liste de alte probleme comune.

Deoarece celulele roșii din sânge cu deficit de fier nu pot transporta suficient oxigen în organism și până la toate celulele care au nevoie de oxigen pentru funcționare, deficitul de fier este principala cauză a letargiei generale.

2. Slăbiciunea fizică

Dacă constatați că mușchii nu vă ajută să ridicați obiecte, că nu puteți merge mult fără să vă simțiți obosiți, este posibil să nu aveți fier suficient.

Dacă doriți să vă recâștigeți mai bine puterea și starea de sănătate înainte, mâncați alimente bogate în fier. Sunt utile și analizele de rutină.

3. Unghiile devin mai fragile

Dacă unghiile devin moi sau fragile, fără nici un motiv aparent sau dacă observați prezența dungilor sau despicarea, este posibil ca corpul să aibă deficit de fier, iar impactul să se găsească pe piele.

Anemia în timpul sarcinii. Ce remedii ai la îndemână

4. Lipsă de concentrare

Atunci când corpul și mintea sunt lipsite de oxigen din cauza deficienței de fier, una dintre cele mai subtile probleme care pot apărea este o scădere a concentrației.

Din nou, acest simptom este un fenomen destul de comun cu o serie de alte cauze posibile și, prin urmare, este adesea greșit diagnosticat.

5. Furnicături în picioare

Dacă simțiți șocuri electrice sau furnicături în picioare, mai ales seara și dacă această problemă mică și insuportabilă vă face să vă mișcați în mod repetat, sindromul picioarelor neliniștite s-ar putea să fi avut loc din cauza deficienței în fier.

6. Insomnie

Corpul uman își stochează fierul în ficat și intestin printr-o proteină de legare intracelulară numită feritină.

Feritina eliberează fier în organism pentru a facilita anumite funcții de bază, dintre care una este reglarea somnului.

Atunci când organismul suferă de deficiență de fier, o persoană poate dezvolta tulburări de somn, cum ar fi insomnia.

7. Aveți dificultăți cu memoria

Dacă începeți să aveți dificultăți de a rămâne atent în timpul unei conversații, dacă uitați să faceți sarcinile pe care sunteți obișnuiți să le faceți sau dacă vă lipsesc întâlniri importante, deficiența de fier nu trebuie respinsă deoarece lipsa influențează direct funcțiile cognitive.

8. Buzele uscate sau crăpate

Proteinele de feritină, de asemenea, eliberează fier în piele pentru regenerarea celulelor și creșterea celulelor noi.

Din acest motiv, pielea uscată sau crăpată, în special în jurul buzelor, este un alt mare indicator al unei posibile deficiențe de fier.

Vitamina K previne hemoragia la sugari. Află despre beneficiile acestei vitamine

9. Piele uscată

Dacă recent, pielea ta frumoasă a devenit uscată și aveți câteva erupții cutanate, poate fi o lipsă de fier, deoarece poate avea un impact asupra pielii și face ca vindecarea să fie dificilă.

Fiți atenți deoarece această deficiență de fier poate provoca chiar crăparea pielii.

10. Umflarea limbii

Deficitul de fier se poate manifesta sub formă de durere, inflamație sau decolorare a limbii.

Dacă limba este palidă sau netedă, aceasta se poate datora lipsei de hemoglobină în sânge, consecință a nivelului scazut de fier.

Semne că ai deficit de zinc și ce poti face pentru a-l remedia

11. Accelerarea ritmului cardiac

Dacă corpul nu are fier pe termen lung, se poate dezvolta anemie, provocând un ritm cardiac anormal, neregulat sau rapid.

Dacă nu tratezi deficiența de fier rapid, vei avea probleme cardiace cum ar fi inimile umflate sau mărite.

Cele mai multe dintre semnele menționate mai sus pot fi cele cu care vă puteți confrunta.

Dar nu confirmă faptul că aveți deficit de fier. Este important să rețineți că numai un profesionist din domeniul sănătății poate efectua testele necesare pentru a confirma absolut deficiența.

Puteți crește cu ușurință conținutul de fier urmând o dietă bogată în fier.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto