De multe ori, părinții care au prins poate câțiva ani de purtat ”cămașa cu picățele” sau costumul de pionier au asociat libertatea cu faptul că după decembrie 1989 nu s-au mai purtat uniformele școlare. Totuși, în cele mai multe țări occidentale se poartă uniforme.

Fără presiune de a fi în pas cu moda

Poate cel mai important avantaj al uniformelor este că elevii care nu își permit să poarte haine scumpe sau nu au un simț al modei să scape de presiunea colegilor. Nu mai există competiția de a fi mereu în pas cu moda și, până la urmă, presiunea financiară pusă pe părinți poate fi mai mică. Chiar dacă uniforma nu e ieftină, nu vei cumpăra multe obiecte vestimentare. Două schimburi sunt de ajuns. Iar asta înseamnă mai puțini bani cheltuiți. Există, într-adevăr, temerea că vor fi abuzuri. Și în unele școli se întâmplă deja să fie preferat un singur producător care cere un preț foarte mare. Dar părinții se pot asocia și pot protesta în fața acestor nereguli.

Uniformele permit ridicarea barierelor sociale

”Scopul uniformei școlare este de a responsabiliza elevii față de studii, pentru a crea o atmosferă specifică învățământului) mai ales disciplinei), dar și pentru a promova armonia și egalitatea între colegi. În aceeași ordine de idei, le dă elevilor sentimentul de apartenență la un grup (fie el și școlar). Prin uniforme se dorește reducerea agresivității elevilor. Copiii nu mai sunt marginalizați pentru nu au haine de firmă sau criticați și batjocoriți pentru gusturile lor. Sunt eliminate în felul acesta barierele economice și sociale dintre elevi. Ca neajunsuri menționa sufocarea idividualității (și, mai ales, a adolescentului), care va simți nevoia iasă în evidență (fie prin păr vopsit în culori stridente, fie prin accesorii ieșite din comun, piercinguri etc.). Dar consider elevul nu trebuie convins de părinte să poarte uniforma, ci învață singur că trebuie respecte regulile. În caz contrar, va fi sancționat.

 

Sursa foto: 123rf.com