”Există «4 cavaleri ai Apocalipsei» care arată că un cuplu este pe cale de a se destrăma”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin care îl citează pe expertul american în relații umane John Gottman. Acesta a identificat ”patru elemente care duc la distrugerea unei căsnicii: critica, atitudinea de apărare, împietrirea (cei doi nu mai comunică) și disprețul. Frecvența și intensitatea cu care apar aceste atitudini din partea soților pot spune clar dacă relația va continua sau nu în următorii ani. Evident, cauzele pot fi numeroase. Fie cei doi au valori, priorități sau chiar stiluri de viață diferite. Evenimentele negative cresc și ele stresul. O mare piedică în calea fericirii maritale sunt așteptările nerealiste”, spune specialistul.
Apare schimbarea
Chiar dacă porniți cu entuziasm pe un drum comun, dar după o vreme, fiecare își poate dori altceva. Un om nu rămâne neschimbat ani de zile. Iar ceea ce era pentru el important o dată, la un momentdat poate să nu mai fie. Cei doi pot evolua diferit și atunci se produce o ruptură. Poate că tu ajungi să te maturizezi mai repede și îți dorești copii, dar el vrea să își mai ”trăiască tinerețea”. Poate atunci când v-ați căsătorit aveați același nivel de educație, dar, între timp, unul dintre voi a terminat o facultate. Tedy Creștin amintește de un caz în care soțul a avut posibilitea să lucreze în străinătate. La început și soția a fost fericită că vor câștiga bani în plus, dar el a pus cariera mai presus de familie și a investit tot timpul și energia lui în muncă. Mai a cunoscut cupluri care au ajuns să fie împreună doar pentru că aveau o relație sexuală foarte reușită, dar, cu timpul, atracția scade. Pentru a rămâne împreună, psihoterapeutul recomandă ”să se concentreze pe activități care le fac plăcere amândurora și care să le poată reconstrui legătura. De exemplu, se pot înscrie împreună la cursuri de dans, dacă amândoi iubesc acest lucru. În acest fel, vor evita monotonia.
Lipsește încrederea
Un alt punct de poticnire este atunci când nu mai există încredere. Dacă unul dintre parteneri înșală, va fi foarte greu ca celălalt să se mai simtă în sigurață din nou. Uneori, nici măcar nu este vorba de un fapt în sine. Poate soțul sau soția își exprimă preferința pentru altcineva sau unul dintre ei este gelos fără motiv. Există, desigur, și oameni din afară care se bagă – prieteni care povestesc de un adulter scornit sau părinți grijulii care visează ceva mai bun pentru odrasla lor. Orice ar fi, dacă vă doriți să rămâneți împreună va trebui să învățați să aveți încredere unul în celălalt.
Mai bine previi
Indiferent de natura cauzelor, cel mai bine ar fi să previi. Pentru asta, ”este nevoie de o cunoaștere reciprocă mai profundă”, spune Tedy Creștin. Nu strică nici apropierea mai mare, prin gesturi de tandrețe și afecțiune, servicii făcute reciproc, dar fără a aștepta ca și partenerul să facă ceva în schimb. Ar fi bine și ca amândoi să facă lucruri semnificative pe care celălalt să le admire, dar și să-și exprime aprecierea față de soț sau soție. Ar trebui să încerci să-l înțelegi pe celălalt cât mai bine și chiar să vezi lucrurile din punctul lui de vedere. Problemele care apar trebuie rezolvate cât mai repede și nu lăsate până se agravează. ”În baza experienței mele în terapia de cuplu, lucrurile de mai sus sunt mult mai ușor de realizat când există un sistem de valori comun, un stil de viață asemănător, tradiții și interese comune și o comunicare eficientă (centrată pe transmiterea a ce simte fiecare și pe încurajare și nu pe judecarea și etichetarea partenerului)”, spune Tedy Creștin.
Extinderea stării de bine
”Dacă vrei să fie din nou bine, înseamnă că ai motive pentru care îți dorești acest lucru. Este util ca partenerii să retraiască momentele de început și să conștientizeze cum și de ce au fost atrași unul de celalălt și dacă motivele acelea mai există sau dacă s-au mai adăugat altele noi. Punctul de plecare al refacerii este ceea ce încă merge bine în acea căsnicie. De exemplu, dacă relația sexuală sau colaborarea financiară funcționează, vom porni de acolo. Extinderea stării de bine se face prin amplificarea a ceea ce funcționează, deoarece acesta reprezintă liantul care încă îi ține împreună și îi motivează să își dorească să fie din nou bine.”
Sursa foto: 123rf.com