Dar, ”așa cum oamenii nu seamănă între ei, nici relațiile nu sunt toate la fel. Nici măcar tu, ca femeie, nu mai ești aceeași ca aceea care a trecut printr-o căsnicie și printr-un divorț”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. De aceea, faptul că prima dată ai eșuat nu înseamnă că așa va fi și a doua oară. ”Dacă, totuși, se aplică teoria conform căreia alegem partenerii conform unor tipare inconștiente, este foarte posibil ca al doilea soț să aibă câteva trăsături comune cu primul, dar nici pe departe atât de pregnante astfel încât lucrurile să stea exact la fel”, adaugă specialistul.
Nu te grăbi
Începutul unei relații poate fi hotărâtor, iar scopul partenerilor îi va face să meargă mai departe cu bine sau nu. Dacă prima dată, tinerețea, pasiunea și graba pot juca feste, a doua oară te poți feri mai ușor de problemele din trecut. Dar și de data aceasta iubirea ar putea avea primul cuvânt. Ce motiv mai bun de a te căsători poate fi decât faptul că sunteți îndrăgostiți unul de celălalt? Maturitatea ar trebui să-și spună cuvântul și să vezi dacă relația trece proba timpului și poți avea încredere în noul soț. Nu te grăbi atunci când simți că lumea e mai frumoasă alături de el, ci atunci când el a dovedit că vrea să fie alături de tine și la bine și la rău.
Fără gesturi disperate
Cel mai bine ar fi să te recăsătorești pentru că vrei, nu pentru că trebuie. Dacă faci asta doar pentru că nu dă bine să fii divorțată, pentru că ai nevoie de ajutor în creșterea copiilor sau pentru că te simți singură și ai nevoie disperată de cineva, s-ar putea să nu iasă prea bine nici a doua oară. Doar dacă poți fi fericită și singură, vei putea să ai o relație fericită, pentru că nu te agăți de cineva în speranța că el te va ajuta, ci aduci în viața de cuplu echilibrul tău. O căsnicie înseamnă și a primi, dar și a da. De aceea, ar trebui să fii într-o stare în care să ai disponibilitatea de a oferi celuilalt ce are nevoie, nu doar de a cere.
Ține cont de părerea altora
Situația materială e importantă. Nu înseamnă că te vei recăsători pentru bani, dar ar fi bine să ții cont de amănunte cum ar fi creditele pe care le aveți fiecare, dacă are de plătit pensie alimentară etc. Vorbiți înainte despre cum veți rezolva problemele financiare, cum vă veți împărți cheltuielile pentru ca să nu apară conflicte mai târziu. Nu în ultimul rând ar trebui să ții cont și de ce spun apropiații tăi. Uneori, dragostea poate fi oarbă și nu îți dai seama de lucruri evidente. Părinții, prietenii sau chiar copiii tăi pot observa dacă ceva este în neregulă cu prietenul tău. Nu înseamnă să îi lași pe ei să ia decizia finală, doar încearcă să ții cont de bănuielile lor – dacă există – și să vezi dacă nu este ceva adevăr în ele.
E mai complicat
Dar de data aceasta este mai complicat. Ar trebui să iei în calcul relația lui cu copiii lui și ai tăi, relația ta cu fostul soț și implicarea lui în creșterea și educarea copiilor, atitudinea celor mici față de noul partener, relația lui cu fosta soție, aportul la bugetul familiei și gestionarea comună a bunurilor etc. Ar trebui de la început să nu evitați să discutați problemele spinoase și să stabiliți reguli de conviețuire. Este mai ușor pentru că fiecare știe ce vrea de la viață, își cunoaște și și-a asumat deja obligațiile, recunoaște tipare comportamentale, iar acest fapt îi permite fiecăruia să înțeleagă mai ușor ce se întâmplă.