Fă cât mai distractivă ora mesei
Bebelușii aflați la vârsta diversificării abia descoperă joaca și sunt entuziasmați când învață lucruri noi. Este foarte simplu să le distragi atenția și să le menții interesul, mai ales la ora mesei, dacă faci totul să pară o joacă. Un bebeluș vesel și relaxat va fi mai receptiv la hrană și mai dispus să deschidă gura când îi dai să mănânce. Începe prin a-l pune într-un scăunel special și lasă-i la îndemână castronul gol și lingurița să se joace cu ele. Apoi, pune-i una dintre aceste bavețici viu colorate, cu imprimeuri din desenele animate, pentru a evita pe cât posibil pătarea hăinuțelor. Odată ce se învață să poarte bavețica, mulți bebeluși refuză să mănânce fără ea, așa că îți recomandăm să alegi una cât mai atractivă.
Nu renunța la un aliment, dacă bebelușul îl refuză
Unii bebeluși adoră piureurile din morcov și măr, alții le refuză ferm. Doar pentru că bebelușul tău nu vrea un anumit aliment, asta nu înseamnă neapărat că nu îi place. Potrivit pediatrilor, un copil poate refuza și de 10 ori un aliment, înainte să îl accepte și să i-l poți include în dieta zilnică. Dacă micuțul tău respinge anumite alimente, nu îl forța să mănânce. Lasă să treacă 4-5 zile și încearcă să i le oferi din nou, într-o combinație cu alte alimente care știi sigur că îi plac.
Diversificarea necesită foarte multă răbdare
Durează un timp până când bebelușul se obișnuiește cu hrana solidă și învață să înghită. Multe mămici descoperă cu surprindere că, deși bebelușul acceptă hrana, o plimbă prin guriță câteva secunde, apoi o scuipă. Acest lucru este perfect normal; bebelușul descoperă noi consistențe și gusturi și are nevoie de timp pentru a se obișnui cu ele. De altfel, este considerat un succes dacă bebelușul tău reușește să ia 2-3 lingurițe la prima încercare de a-l hrăni cu alimente solide, așa că nu te îngrijora dacă nu dai lovitura din prima.
Servește-i măncare care să arate cât mai apetisant
Iar prin apetisant pentru un bebeluș înțelegem colorat. Potrivit Health Canada, este indicat să începi diversificarea cu alimente bogate în fier, precum legume, carne pasată de pui, linte sau tofu. Fierul este esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului, dar și a celulelor roșii din sânge. Alături de aceste alimente care nu arată grozav, poți include piureuri de morcov, măr sau pară, deoarece fructele și legumele colorate nu numai că sunt pline de nutrienți, dar sunt și apetisante vizual pentru un bebeluș.
Alăptează-l cu o oră înainte de masă
Pe măsură ce crește, bebelușul își dezvoltă și apetitul pentru mâncare și are nevoie de mai mulți nutrienți. De aceea, deși ai fi tentată să îi dai hrană solidă înainte de alăptare, experții susțin că alăptatul cu o oră înainte de masă ușurează tranziția spre alimentele solide. În primul an de viață, laptele va fi principala sursă de hrană pentru bebeluș, iar diversificarea are rolul doar de a susține alimentația și de a aduce un plus de vitamine și de minerale.
Începe cu o singură masă de alimente solide pe zi
În jurul vârstei de nouă luni, bebelușii ar trebui să aibă trei mese cu alimente solide pe zi. Până atunci, însă, este în regulă dacă îi oferi câteva lingurițe de supe sau de piureuri, o dată pe zi. Este important să îți lași bebelușul să stabilească ritmul în care mănâncă, dar și cantitatea. Dacă observi că întoarce capul, refuză să deschidă gura în fața linguriței și scuipă mâncarea, atunci masa poate fi încheiată. De asemenea, asigură-te că introduci gradual noi alimente în dieta sa. Poți adăuga în meniu un nou aliment o dată la trei zile. Această practică îl va ajuta pe bebeluș să se obișnuiască treptat cu hrana solidă și, dacă micuțul tău face o alergie, vei putea identifica rapid sursa acesteia.
Diversificarea îți cere răbdare și atenție, dar odată ce bebelușul tău începe să accepte alimentele solide, îți va fi mult mai ușor să îl înveți să țină lingurița și să faci din ora mesei o distracție pe cinste pentru amândoi.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Nina Buday