Relațiile sunt, de multe ori, ca oamenii: se nasc, îmbătrânesc și mor. Dar lucrurile nu trebuie să stea tot timpul așa. Află ce poți să faci pentru ca timpul să treacă bine peste voi și, pe măsură ce trece, voi să vă iubiți chiar mai mult ca la început.

Nu aveți destul ”capital sentimental”

Psihoterapeutul Tedy Creștin ne îndeamnă să vedem dragostea ca pe un capital sentimental. ”Să presupunem ca la început, cuplurile pornesc cu un cont afectiv plin. Cei doi sunt încântați că nu mai sunt singuri, că au cunoscut persoana dorită, că se susțin reciproc în ceea ce au de făcut. De multe ori, la început, partenerul de cuplu este perceput mai bun decât este în realitate, iar mintea noastră îi atribuie calități pe care le-am dori să le aibă, dar pe care nu le are în realitate. Perioada de început a relației este o perioada de acumulare în contul afectiv”, spune Tedy Creștin care observă următoarea problemă: ”contul afectiv al relației nu poate să rămână constant. Poate să scadă sau să crească. Dacă acesta scade mereu, după o perioadă vedem că a disparut iubirea și între noi există doar sentimente negative și pesimism”.

Intervin plictiseala și rutina

Acest lucru se întâmplă pentru că, în timp, problemele zilnice, plictiseala și rutina retrag periodic ”credite” din contul afectiv comun al relației. Intervine ”adaptarea hedonică”, adica, pur si simplu, ne obșnuim cu binele și luăm lucrurile bune care decurg din faptul de a fi împreună cu partenerul, ca fiind de la sine înțelese. Nu mai suntem recunoscători și fericiți pentru că nu mai suntem singuri și luăm părțile frumoase ale relației ca pe ceva normal. Astfel, nu mai depunem ceva în contul afectiv. Apar și alte deviații de gândire și începem să dăm o importanță mai mare lucrurilor negative din căsnicie, decât celor pozitive. Intervine și comparația socială: vedem lucruri care ne plac la alte cupluri și ne întrebăm de ce ele nu apar în mariajul nostru. Toate acestea duc la retrageri constante din contul afectiv al relației.

Sursa foto: 123rf.com