Pe lângă riscul de îmbolnăvire și chiar de moarte subită la sugari, dacă înfofolești copilul, este un semn că îl protejezi în exces. Accest gest are și un efect psihologic negativ asupra copilului care primește mesajul că e prea fragil pentru a rezista mediului și că are nevoie constantă de ocrotire. Este posibil și să devină bolnăvicios sau ipohondru.

Cum îți dai seama dacă l-ai înfofolit?

La copiii mai mari e simplu: îți va spune el dacă îi este cald. Una din probleme este, totuși, că mulți părinți îmbracă prea gros micuții, în ciuda protestelor lor. Bineînțeles, mai există și problema că există copii, mai ales fetițe, care spun că nu le e frig, pentru că nu vor să poarte căciulă sau o altă haină care nu le place. Dar poți simți chiar tu dacă e prea gros îmbrăcat. Dacă zona gulerului e umedă de transpirație, clar trebuie să mai dai jos o hăinuță sau să-l îmbraci cu ceva mai subțire. La bebeluși, vezi dacă are fața mai roșie sau respirația mai rapidă decât în mod normal. Atunci când nou-născutul nu vrea să doarmă și e mai dificil de culcat decât de obicei, verifică dacă nu cumva e prea cald în cameră. Bineînțeles, comportamentul lui poate fi semnul unor alte probleme, inclusiv acela că îi e prea frig.

Capul nu trebuie tot timpul acoperit

Dacă temperaturile nu sunt scăzute, nu acoperi capul copilului. Ar fi bine mai ales să doarmă cu capul gol. Mai este o problemă cu căldura în casă. Unii părinți cred că trebuie ca în camera unde se joacă sau doarme copilul ar trebui să fie peste 28°, iar unii ajung chiar la 35° C, dar medicii spun că o temperatură de 22°-23°C este suficientă. Printre problemele care apar atunci când este îmbrăcat prea gros sau stă într-o cameră supraîncălzită sunt traspirația și deshidratarea. Sugarii pot ajunge și la spital din această cauză.

Sursa foto: 123rf.com