Bineînțeles că politețea și armonia ar trebui să domnească în casă, dar trebuie să înțelegi și momentele prin care trece copilul tău. Chiar dacă noi am uitat și definim adolescența ca fiind o perioadă foarte frumoasă și lipsită de griji, ea este departe de a fi văzută așa de cel în cauză.

Ce se petrece în mintea lui

Copilul este frustrat pentru că nu are suficientă putere. I se spune tot timpul ce să facă și trebuie să se supună – chiar dacă îi convine sau nu, este cicălit și pus la punct. La adolescență, are impresia că el știe mai bine, a crescut și ar vrea ceva mai multă independență. Bombăneala vine din acest sentiment de neputință și revoltă. Ar vrea să fie ascultat și el, să facă ce vrea și să simtă că cei din jur îl prețuiesc. Nu vei tolera pe moment impolitețea, dar ar fi bine să îi dai ceva mai multă atenție și independență. Cere-i și lui părerea în rile care îl privesc sau chiar despre planurile întregii familii. Arată-i că te interesează ce gândește și ce își dorește el. Uneori, puteți face și schimb de roluri și îl poți întreba ce ar face el în locul tău. În schimb, anumite reguli nu ar trebui să fie negociate. Bineînțeles că vor fi cele importante care țin de siguranța și de sănătatea lui, de școală sau de regulile casei care nu pot fi schimbate. Dar nu îi spune „faci așa pentru că zic eu”, ci explică-i de ce îi ceri anumite ri.

E mai greu când e obosit

În plus, ține cont de faptul că adolescentul are, ca și tine, momente bune și mai puțin bune. Dacă este supărat, foarte obosit sau i s-a întâmplat ceva la școală, este posibil să fie mai nervos. Nu insista dacă vezi că nu este în apele lui. Pe moment, când îl auzi că mormăie ceva, nu îi răspunde. Fii calmă. Nu are niciun sens să începi o ceartă. Arată-i că ești fermă în ceea ce i-ai spus și că va trebui să se supună. Nu începe să îi explici de ce sau să insiști, ci clarifică faptul că vor fi niște consecințe, dacă nu îndeplinește sarcinile pe care le are. În rest, poate bombăni cât vrea. Dar dacă sare calul, ține minte că treaba ta este să-l disciplinezi. În cazul în care îți spune în față ceva sau chiar îl auzi înjurând, nu îl tolera. Altfel, va înțelege că se poate și așa. Nu este vorba doar de faptul că nu poate vorbi așa cu părinții, dar va învăța un comportament pe care îl va repeta. Dar în societate va fi taxat, dacă nu o faci tu în acel moment.

cristina radulescu-ion psihologÎși exprimă frustrarea

Dacă te bombăne pe la spate nu ai de ce să te enervezi: este modul lui de a-și exprima frustrarea. Ceea ce este bine, pentru că o frustrare neexprimată poate duce la comportamente mult mai garve. Dacă îl auzi mormăind ceva supărat, îi poți spune pe un ton cât se poate de calm că îi înțelegi frustrarea și că uneori viața nu este întocmai cum ni-o dorim să fie. Dacă adolesncentul cârtește, dar face totuși ce îi spui, nu ți-ai pierdut autoritatea. Aceasta e deja pierdută atunci când bombănitul nu mai are loc în spatele tău, ci pe față – caz în care trebuie să te gândești unde ai greșit.

Sursa foto: 123rf.com