Femeile se luptă acum pentru egalitate. Multe dintre ele înțeleg că ar trebui să semene cât mai mult cu bărbații. Dar oare cât de sexy este?

„Egalitatea nu e sexy, deoarece în trecut femeile aveau un statut inferior, iar bărbații superior. Ei au fost privilegiați, și normal că preferă acest statut și iubesc mult mai puțin situația prezentă”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin, adăugând că „orice om care a avut un avantaj este deranjat de dispariția acestuia”. Un sondaj realizat în Belgia arată că, atunci când au partenere care dedică mult timp locului de muncă și câștigă mai bine ca ei, bărbații prezintă mai multe simptome de depresie.

NU războiului dintre sexe!

O problemă ar mai fi faptul că, în multe cazuri, egalitatea este înțeleasă prin faptul că începem să semănăm din ce în ce mai mult cu bărbații. Ne îmbrăcăm ca ei, vorbim ca ei, ne purtăm ca ei – ceea ce poate duce la confuzie și nu este deloc atractiv pentru unii potențiali parteneri, deși am putea găsi și alții cărora să le placă. Dar una este dacă acela este stilul tău și alta dacă te străduiești să fi i așa pentru că simți presiunea societății. Poate cel mai bine ar fi să ne concentrăm pe egalitatea de șanse, păstrându-ne fi ecare atribuțiile și calitățile noastre. Războiul dintre sexe într-un cuplu în care fi ecare în parte vrea să domine aduce doar uzură și stres. Nimeni nu își dorește să trăiască așa și, după o ceartă bună în care el a fost făcut cu ou și cu oțet, nu prea vei găsi un bărbat care să-și dorească o seară romatică alături de parteneră. În plus, la noi, de multe ori, egalitatea a însemnat că femeia are și ea un serviciu, dar acasă o așteaptă treburile „tradiționale”. Deci, ca un al doilea job. Normal că după corvoadă nu mai este prea atrăgătoare.

Aceleași drepturi, dar funcții diferite

Secretul succesului în aceste condiții stă în colaborare și în comunicare. Amândoi nu ar trebui să uitați bunele maniere în pragul casei. Ne permitem mult mai mult cu partenerul decât cu colegii de lucru sau cu străinii. Ține minte că un bărbat care are o femeie ce vrea să dovedească tot timpul ca este mai bună decât el și că are mereu dreptate „se va simți, în majoritatea cazurilor, stresat”, remarcă psihoterapeutul. „Esența căsătoriei este colaborarea, tocmai pentru că în societate predomină competiția. Majoritatea oamenilor își doresc o relație bazată pe colaborare și cooperare. Într-un cuplu sănătos, partenerii au aceleași drepturi, însă funcții diferite. În general, unul dintre parteneri preia conducerea și celălalt își exprimă opinii”. E bine ca aceste roluri să fi e agreate de ambii. Tradițional, bărbatul stă la cârmă, dar se poate întâmpla ca el să o lase pe ea.

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

TRĂSĂTURI FEMININE ȘI MASCULINE

„Există diferențe biologice, fiziologice și există diferențe de rol. Nu există un bărbat sau o femeie în stare pură. Există în fiecare din noi, mai multe sau mai puține, trăsături feminine si masculine. Unii bărbați sunt mai „feminini” decât anumite femei mai „masculine”. O femeie care emană forță, charismă și iubește stilul și ținuta bărbătească poate forma un cuplu foarte bun cu un bărbat care apreciază aceste calități. Pot fi bărbați foarte puternici care doresc lângă ei o parteneră cu trăsături asemănătoare. Există și bărbați cu multe trăsături feminine, nehotărâți, ezitanți, însă nu lipsiți de calități (calzi, calmi, disponibili să ajute), care apreciază o femeie puternică. În trecut, o femeie „masculină” ar fi fost silită de societate să își mascheze aceste calități și să adopte o atitudine mai feminină. Doza de presiune resimțită în prezent este însă mult mai mică.”