Într-o societate în care rolurile nu mai sunt clar delimitate, iar concediul de paternitate este un cristina radulescu-ion psihologlucru stipulat prin lege, a-l implica pe tată în creșterea copilului nu face decât să întregească și să completeze tiparul de personalitate ce urmează a fi dezvoltat de micuț.”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Roluri care se completează

O familie unită, în care rolurile părinților se completează și nu se suprapun va ajuta foarte mult dezvoltarea copilului. În general tatăl își asumă rolul „polițistului rău”, adică el este cel care pune limite, spune „nu” și disciplinează. El este figura autoritară, iar mama este cea care mângâie și îngrijește. Nu întotdeauna se întâmplă așa, dar există multe lucruri pe care cei mici le pot învăța doar de la el. În plus:

– copiii care cresc alături de tată se adaptează mai ușor schimbărilor și înfruntă mai ușor problemele;

– învață mai bine la școală;

– diversitatea din familie îi oferă copilului experiențe mai bogate, iar inteligența lui emoțională crește;

– tatăl încurajează la copii independența, curajul și spiritul de concurență;

– împreună cu mama, el creează un mediu echilibrat;

– de la el va învăța un stil de comunicare mai direct, mai la subiect;

– în plus, bărbații folosesc mai des mimica și limbajul subtil al corpului;

– copiii care cresc cu ambii părinți își vor face ușor prieteni de ambele sexe.

Relația începe din burtică

Ar fi bine ca tatăl să se implice chiar de la început sau chiar înainte de nașterea copilului. S-a observat că bebelușii recunosc vocile părinților și se liniștesc când le aud. Dacă bărbatul i-a vorbit chiar pe când era în burtică, acesta îi va știi vocea și se va simți bine în preajma lui. Chiar dacă nu are încă dezvoltat limbajul, este recomandat să i se citească micuțului, iar bărbatul poate face asta din când în când. Atunci când crește, poate învăța de la el lucruri „specific bărbătești”, cum ar fi să repare diverse lucruri din casă. Chiar și dacă tatăl nu e prea priceput la astfel de treburi, tot îl va ajuta o relația apropiată cu el. Băieții vor avea un exemplu de urmat, iar fetele vor căpăta încredere în bărbați și vor ști ce să ceară de la viitorul partener. S-a constatat că femeile care au fost lipsite de afecțiunea tatălui (fie că nu a fost deloc prezent sau nu s-a implicat în educația ei) au mai multe probleme în viața de cuplu – fac alegeri nepotrivite, schimbă des prietenul etc.

Sursa foto: 123rf.com