Divorţul reprezintă dezamăgirea absolută într-un mariaj sau o nouă şansă spre împlinirea a ce-ţi doreşti cu adevărat? Răspunsul poate fi valabil în ambele sensuri, însă hai să descoperim de ce divorțează românii cu ajutorul psihologului Georgeta Ghinea.

Dacă înainte de ’89 conceptul de „familie tradiţională” reuşea să îi ţină împreună pe soţi şi pe copiii lor, astăzi, noţiunea de familie a pierdut o parte din acest înţeles, iar românii divorțează în număr mare. Una dintre cauzele care au dus la creşterea numărului de divorţuri o reprezintă chiar societatea în care trăim, în opinia psihologului Georgeta Ghinea, care spune că, în prezent, este considerată mult mai importantă profesia, în defavoarea vieţii sentimentale.

Iubirea a rămas în plan secund

„În România, şi nu numai, oamenii au fost obligaţi să se descurce, în primul rând, pentru a supravieţui schimbărilor în plan socioprofesional. Nevoile de bază, ca hrana, locuinţa şi siguranţa, trebuiau satisfăcute neapărat, iar iubirea, înţelegerea, acceptarea, încrederea etc. au rămas în planul secund”, spune aceasta. O altă cauză ce duce la despărţire este comunicarea aproape inexistentă şi modul în care îşi vorbesc partenerii. „Românii se ceartă, ţipă, se luptă pentru supremaţie în cuplu, ca şi cum ar fi într-o competiţie. Astfel, se ivesc probleme, iar dacă familia îşi pierde din însemnătate, se ajunge cu uşurinţă la separare”, mai adaugă specialistul.

Trebuie să ai sentimente reale

Câţi dintre noi îşi pun problema dacă sentimentele faţă de celălalt sunt într-adevăr reale sau reprezintă de fapt o iluzie? Soluţia prin care putem afla răspunsul este îngăduinţa pe care o acordăm celuilalt. „A relaţiona bine cu partenerul înseamnă să accepţi diferenţele, să asculţi cu răbdare, să ai încredere şi să existe respect reciproc. Dar ca să înveţi să faci toate acestea, trebuie să iubeşti, nu doar să crezi că iubeşti. A-ţi iubi partenerul înseamnă să-l asculţi, să accepţi că are nevoi în funcţie de structura lui de bază și de mediul din care provine, să-i respecţi personalitatea şi să-i acorzi un minim spaţiu pentru sine. Problemele financiare nu sunt reale motive de despărțire. Dacă doi oameni ţin cu adevărat unul la celălalt, problemele materiale devin secundare şi pot fi rezolvate împreună prin înţelegere şi acceptare reciprocă.

Ce fac cuplurile care nu divorțează

psiholog Georgeta Ghinea

psiholog Georgeta Ghinea

„Metoda cea mai eficientă de a menţine sau de a face să funcţioneze cu succes o relaţie de cuplu este prin comunicare şi prin acceptarea diferenţelor celuilalt. Cea din urmă se poate dobândi printr-o minimă cunoaştere de sine, înainte de a decide să te căsătoreşti. Iar dacă mariajul te-a luat prin surprindere, adică te-ai îndrăgostit, dar constaţi că relaţia nu mai funcţionează, fie ceri ajutorul unui terapeut sau consilier pe probleme de cuplu, fie o iei de la capăt. Aşadar, poate ar trebui să învăţăm să iubim, ca să putem salva căsniciile”.