În primul rând, ar trebui să știi că a-l lua pe nu în brațe și a se opune părinților este ceva normal în dezvoltarea oricărui copil. El nu urmărește să vă înfrunte. Vrea doar să-și afirme personalitatea și independența, chiar dacă are – să zicem – doar 4-5 ani.

Vrea să-și dovedească independența

Copilul îl ia pe nu în brațe și pentru că ”modul în care te porți cu el îi activează anumite trăsături de Cristina Radulescu-Ion psihoterapeutpersonalitate belicoase”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care consideră că scopul lui este ”de a dovedi că poate și este în stare să-și cucerească independența de care are nevoie. Totuși, se teme de reacțiile tale și ale tatălui lui. Este greșit să te raportezi la un copil ca la un dușman care se află de cealaltă parte a baricadei, față de tine. El trebuie să simtă că-i ești alături, fără o atitudine condescendentă. Oricum, îți recunoaște superioritatea. Atunci când vede că ești alături de el, se simte acceptat și îi este mai ușor să devină cooperant”.

Își exprimă creativitatea

Faptul că se opune autorității nu este neapărat o trăsătură negativă. Multe personalități – inventatori, artiști sau gânditori au început prin a pune sub semnul întrebării situația deja existentă cu care toată lumea se obișnuise. Copiii care spun mai des ”nu” ar putea avea mai multă creativitate, ambiție și energie, dar care ar trebui canalizate în mod pozitiv. Nu spunem că ar trebui să-i treci cu vederea orice comportament, dar că ar fi bine să încerci să vezi cum și-ar putea folosi calitățile într-un mod benefic. Lasă-l să exploreze, chiar să și greșească, atâta timp cât nu se pune în pericol. Încearcă să-l îndrumi fără a-l forța. Dacă are foarte multă energie, înscrie-l într-o echipă sportivă. Va face mișcare și va învăța disciplina de la antrenor.

Sursa foto: 123rf.com / Anastasia Vish