În SUA, numărul lor se ridică la peste 9 %. În schimb, în Franța procentul este de sub 0,5 %, mai mic decât în toate țările unde această afecțiune este monitorizată. Ce îi face speciali pe copiii francezi?

Medicamente versus psihoterapie

Revista ”Psychology today” observă că există o diferență de a privi această tulburare în Franța și SUA. În Statele Unite, pshihiatrii consideră că ADHD-ul are cauze biologice și tratamentul este, de obicei, unul medicamentos. Pe de altă parte, psihiatri pediatrii francezi, văd ADHD-ul ca fiind o problemă medicală care are cauze psihosociale și situaționale. De aceea, ei caută problema care cauzează tulburarea copilului. Apoi tratează acea cauză cu psihoterapie şi consiliere familială.

Mâncare fără conservanți și coloranți

Pe măsură ce medicii francezi au din ce în ce mai mult succes în depistarea şi tratarea ADHD-ului prin acestă metodă, din ce în ce mai puţini copii primesc diagnosticul de ADHD. Abordarea afecțiunii ia în considerare şi factorii nutriţionali implicaţi. S-a observat că simptomele sunt mai puternice după ingerarea de alimente cu coloranţi artificiali, anumiţi conservanţi şi/sau alergeni.

Disciplina salvează copiii

În plus, există două filosofii extrem de diferite legate de modul de creştere a copiilor în SUA și Franța. Aceștia din urmă beneficiază de o structură, de niște îngrădiri. Există o ”filosofie” a disciplinei. Mesele se iau la ore fixe, de patru ori pe zi, la ore bine stabilite. Copiii francezi învaţă să aştepte răbdători ora mesei, în loc să ronţăie ceva ori de câte ori au chef. Sunt învățați să li se spună și ”nu”, atunci când ei cer ceva. Părinţii francezi cred că „nu” le salvează copiii de „tirania propriilor dorinţe”. În Franța se crede că limitele clare trasate de părinți în educația celor mici îi fac să se simtă mai fericiți și în siguranță. Ei văd că părinții veghează asupra lor și se simt la adăpost de pericole. Aceste condiții generale de viață îi învață pe cei mici autocontrolul.

Sursa foto: 123rf.com / yanlev