Meditațiile sunt o modă care se transmite din generație în generație. Dar dacă noi am făcut ore suplimentare înaintea unor examene cum ar fi cele de admitere la liceu sau la facultate, generația de azi pare să aibă nevoie de ele la toate materiile și în orice clasă. La română, matematică, limbi străine, biologie sau chiar la latină… părinții nici nu mai pot să le mai număre, iar elevii nu mai știu cum să scape sau să mai găsească timp de joacă.

Când meditațiile sunt un lux inutil

Uneori, riști să cazi pradă presiunii unor profesori care insistă ca micuții să facă meditații. Se întâmplă ca anumite cadre didactice să se plângă de copii sau să le dea note proaste special ca să îi determine pe părinți să facă acest pas, iar ei să-și rotunjească veniturile. În acest caz, ar fi bine să găsești un alt profesor, preferabil nu de la aceeași școală, care să-l evalueze temeinic și să vezi dacă are cu adevărat nevoie de așa ceva. Mai există și unele mămici care se îngrijorează fără motiv. Văd că toți copiii prietenelor fac lecții suplimentare, așa că trag concluzia că trebuie neapărat să se alinieze la acest trend și fac mari eforturi bănești, fără să știe că sunt inutile. În plus, aglomerează programul copilului degeaba.

Când are nevoie de meditații

  • Dacă nu înțelege bine materia la școală și rămâne în urmă față de ceilalți copii.
  • Când are capacitatea de a fi mult înaintea colegilor și stagnează în clasă. Astfel, se poate pregăti pentru concursuri naționale sau chiar internaționale.
  • Tu nu ai timp sau nu poți să-l ajuți sau să-l verifici la teme și vezi că are dificultăți.
  • Vrea să studieze aprofundat o limbă străină care se face la școală sau vrea să învețe o alta care nu se predă la clasă.

    Sursa foto: thinkstockphotos.com