Psihologul Cristina Ion-Rădulescu a descoperit la clientele sale care se simțeau copleșite de mulțimea treburilor pe care le aveau de făcut o trăsătură comună: aveau impresia că numai ele pot face anumite lucruri așa că își asumau mai mult decât puteau duce.

Vrei să le faci pe toate

Dacă ești în situatia în care te simți copleșită de ceea ce ai de făcut și nu mai știi cum să gestionezi stresul de zi cu zi, dacă simți că nu mai faci față sarcinilor de acasă, dar nici celor de la serviciu, dacă ai tendința de a te supraîncărca cu sarcini care ulterior îți par imposibil de gestionat, oprește-te două minute și întreabă-te dacă nu cumva greșești pe undeva. Cel mai comun răspuns pe care îl primesc de la pacientele mele care acuză cele descrise mai sus este: «am impresia că numai eu reușesc să execut sarcinile mai bine și mai repede, nu am răbdare să explic fiecăruia ce are de făcut»”, observă specialistul, care te îndeamnă, dacă te afli într-o situație similară, să încerci o altă abordare a problemei.

Nu ceri ajutorul

Vei avea mai mult de câștigat dacă ceri ajutorul și dacă te lași ajutată. Chiar dacă ceilalți poate nu se ridică la înălțimea standardelor tale, ar fi bine să-i lași să încerce și să nu-i cicălești sau să îi critici prea tare, pentru că altfel nu vor dori altă dată să mai facă lucrul respectiv. Cristina vede mai multe avantaje în această dituație: „dacă înveți să delegi sarcini vei avea mai mult timp la dispoziție pentru a verifica modul în care le-au executat ceilalți. Dacă nu le-au făcut bine, lasă-i să mai exerseze până învață. Cum să învețe dacă mereu le faci tu pe toate?!”, se miră Cristina. Mai poți corecta tu pe alocuri, dar mare grijă să nu simtă că au muncit degeaba.

Ai mania controlului

În plus, nu uita să le respecți timpul de reacție. Poate sunt mai lenți la început – și în a se apuca de treabă, dar și ca timp de executare. Psihologul observă că vei avea de câștigat dacă faci așa. Astfel, „după ce vor repeta de mai multe ori, vor fi independenți. Paradoxal este că deții controlul doar când ai timp să verifici, dacă te îngreunezi tu cu tot ce este de făcut nu mai ai timp să inspectezi calitatea. Dacă tot ți se pare greu, înseamnă că ai mania controlului și asta te va doborî într-o bună zi”.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Practica ne face perfecți

Dacă nu îți poți convinge soțul să te ajute, poate fi și din cauză că se simte nesigur în raport cu sarcinile pe care i le distribui. Dacă nu a mai făcut niciodată un anumit lucru, sigur că va avea reticențe să înceapă acum. Și dacă tu rezolvi tot timpul toate problemele, l-ai obișnuit și știe că se poate și așa. Discută cu el, explică-i ce așteptări clare și ferme ai. Apoi, nu-l controla din două în două minute. La fel, procedează și în cazul copiilor. Te vei simți eliberată și vei avea mai mult timp pentru ceea ce contează cu adevărat.”