Printre principalele probleme cu care s-au confruntat cele aproape 1000 de cupluri care au venit la terapie se mai numără lipsa de afecțiune a partenerilor. Unul sau amândoi se plâng de lipsa susținerii și încurajării partenerului, delăsarea pe plan personal, lipsa timpului sau apariția copilului.

Infidelitatea nu este principala problemă, ci lipsa de afecțiune a partenerilor

În ciuda percepțiilor generale, nu infidelitatea este principala problemă cu care cuplurile din România se confruntă, ci lipsa de afecțiune a partenerilor și lipsa de manifestare a sentimentelor. Majoritatea partenerilor ridică problema singurătății într-un cuplu și nesiguranța în relație și în iubirea celuilalt. O altă problemă este timpul alocat relației, acel timp pe care cei doi parteneri îl petrec făcând activități împreună și este o resursă foarte importantă în evoluția relației lor”, precizează psihoterapeutul Oana Nicolau.

Pentru rezolvarea problemelor, un cuplu face terapie între 4 și 6 luni. Mulți dintre ei aleg să continue apoi terapia pentru dezvoltare personală.

Spre deosebire de acum zece ani, percepția cuplurilor asupra terapiei s-a schimbat foarte mult. Astăzi, cuplurile conștientizează necesitatea unui psihoterapeut care să-i ajute să depășească anumite obstacole sau anumite perioade stresante. Important este să înveți să repari ce s-a stricat pentru a regăsi armonia cuplului”, adaugă psihoterapeutul Oana Nicolau.

Pentru problemele de cuplu, psihoterapeutul Oana Nicolau a lansat cartea “A de la Armonie” care scoate la lumină cazurile cu care s-a confruntat în cabinet.

Ideea cărții a venit din iubire pentru oameni și pentru problemele pe care aceștia le au. Viața de cuplu ne aduce împlinire și trasează zâmbete și bucurie pe chipurile noastre. Cartea are la bază poveștile reale din cabinet, povești care-i pot ghida și pe ceilalți în atingerea armoniei în cuplu. Totodată, cartea subliniază importanța terapiei ca mijloc de prevenție”, a precizat psihoterapeutul Oana Nicolau.

Citește și: Lipsa tatălui în copilărie afectează viața de cuplu

Sursa foto: 123rf.com