Nu ar fi bine să ai așteptări prea mari de la el. În fond, e un copil. Nici rudele și nici prietenii nu se vor supăra pe micile lui gafe și nu se vor aștepta să fie impecabil de cuminte la petreceri. Pe de altă parte, nu ar trebui să tolerezi lipsa de politețe. În concluzie, ar fi bine să potrivești cerințele cu ceea ce poate el și ce este de așteptat pentru vârsta lui.

Laudă-l atunci când stâ cuminte la petreceri

Nu uita să îl lauzi la final pentru prestație, chiar dacă nu a fost în totalitate perfectă. Pune accentul ceea ce a fost pozitiv și asigură-l că data viitoare va ști cum să se comporte”, te sfătuiește psihologul Cristina Ion-Rădulescu, care explică modul de a gândi al celor mici: ”unii copii comit gafe pentru că sunt nesiguri pe ei îșiși. În astfel de situații e bine să discuți cu micuțul și să îi spui clar cât veți sta, ce veți face, astfel încât să nu existe frustrări sau momente de stânjeneală”.

Neîncrederea ta sau faptul că nu îi spui clar ce a fost sau ce ar putea fi în neregulă altă dată nu este bună. Atunci când vă pregătiți de petrecere nu îi spune ceva de genul ”să nu cumva să zici una din prostiile tale”, pentru că nu va înțelege despre ce e vorba și îl vei speria. În schimb, îl poți lua de o parte și-l poți lămuri că anumiți oameni sunt mai sensibili și nu poți, pur și simplu, să-i spui cuiva că e prea gras sau că nu îți place de el și ai vrea să plece.

Stabiliți un cod de comunicare la petreceri

”Este de preferat ca în astfel de situații copiii stea cu copiii și adulții, cu adulții. cristina-radulescu-ion-psihologÎnsa e adevărat nu întotdeauna lucrurile stau precum ne dorim. Dacă nu ai cu cine îți lăsa copilul atunci când mergi în diverse vizite la prieteni sau la colegi de serviciu, e bine stai pe lângă el. Dacă îi iese vreun porumbel pe gură, îi poți face semn nu e frumos ce spune. Vă recomand să stabiliți împreună un cod. De exemplu: tușești o dată atunci când ar trebui să tacă, să te tragă ușor de mână atunci când vrea să-ți spună ceva doar ție (însă fără te întrerupă atunci când vorbești) etc. Dacă a făcut o gafă, e bine nu îți cerți copilul, deoarece vina nu-i pe de-a întregul a lui: e și vina ta ai bârfit de față cu el sau sunt și ceva idei pe care le-a preluat de la tine sau tatăl lui. În plus, micuții nu au capacitatea de a discerne între ce au voie să spună și ce nu. Așa că e de datoria ta să cenzurezi ceea ce vorbești când el te poate auzi.”

Sursa foto: hotelroomsearch.net