Poate nu ești mulțumită de ce i-ar putea spune un profesor copilului tău pe această temă. Ar fi bine, mai ales, ca el să nu-și ia informațiile de pe internet sau de la prieteni. În acest caz, pot pătrunde numeroase mituri și neadevăruri. Totodată, chiar realitatea poate fi șocantă dacă o află prea devreme sau într-un mod neadecvat. Imaginile explicite sunt traumatizante pentru cei mici. Deci, ce ar fi de făcut? Mamele și tații sunt primii care să răspundă curiozităților copiilor, bineînțeles, ținând cont de vârsta și de nivelul lor de înțelegere. Află cum vorbești despre sex cu copilul tău.

Cum vorbești despre sex cu copilul tău. Răspunde întrebărilor

Cel mai bine ar fi să ai o relație deschisă cu copilul tău și să răspunzi întrebărilor lui, pe măsură ce apar. ”Dacă ai un copil de trei ani, de cinci sau chiar de zece, probabil te gândești că mai ai timp până pe la 14 ani, când va trebui să ai acea conversație cu el/ea”, spune psihoterapeutul Anda Mogoș, autoarea volumului ”Educația sexuală în familie”. Specialistul observă că ”această gândire presupune, pe de o parte, că educația sexuală se referă strict la informații despre actul erotic și, pe de altă parte, că până la vârsta pubertății, copilul tău nu va auzi și nu-și va pune întrebări cu privire la sexualitate”. Bineînțeles că lucrurile nu stau așa.

Cum vorbești despre sex cu copilul tău. Ce ar trebui să știe în funcție de vârstă

Psihologul face o listă despre informațiile pe care ar trebui să le afle micuții, în funcție de vârstă. Vei ține cont și de particularitatea fiului sau fiicei tale și de nivelul de dezvoltare.

Cum vorbești despre sex cu copilul tău până la 3 ani

Pe măsură ce-și însușește limbajul, va învăța și cuvintele care denumesc părțile corpului, cât și atitudinea cu care se raportează părinții la ele. Ideal este să-i dai denumirea corectă din punct de vedere anatomic, iar nu diferite porecle. A folosi un alt cuvânt transmite ideea că este ceva rușinos. Fără a avea o reacție specială care să semnaleze că subiectul organelor genitale este unul interzis, copilul nu va avea o atracție specială spre ”fructul oprit”.

Cum vorbești despre sex cu copilul tău între 3 și 5 ani

În această perioadă învață care sunt diferențele dintre sexe. Uneori, copiii vor să se vadă unii pe alții în pielea goală. Poate ți se pare ciudat sau chiar scandalos, dar nu ar trebui să reacționezi exagerat. Ar fi bine să-i explici tu care sunt diferențele dintre fete și băieți. Totodată, învață-l și conceptul de ”părți intime”, care sunt ferite vederii altor oameni. Îl vei instrui și să nu se lase atins sau dezbrăcat de persoane străine. Astfel, vei preveni posibile abuzuri.

În această perioadă poate apărea masturbarea. La copiii mici, este vorba mai degrabă despre explorarea părților corpului. De aceea, este foarte important să nu reacționăm ca și cum ar fi făcut ceva dezgustător. Îi vom îndrepta, liniștit, atenția către altceva.

Citește și: 7 lecții de viață pe care părinții nu ar trebui să le dea copiilor

Cum vorbești despre sex cu copilul tău între 5 și 10 ani

În funcție de curiozitățile care apar, îi poți spune cum apar copiii pe lume. Când este mai mic, este suficient să știe că este o îmbrățișare specială între mamă și tată, prin care bărbatul îi dă femeii o sămânță din care ia naștere copilul. Pe măsură ce crește, îi poți explica mai clar fiziologia actului sexual, specificând că este vorba de persoane adulte, care se iubesc și care își asumă responsabilitatea nașterii unui copil.

Un subiect dificil este prevenirea consumului de pornografie. Copiii au acces foarte timpuriu la internet. Chiar dacă tu încerci să-l protejezi, poate vedea la un coleg. Învață-ți copilul să spună ”nu”, dacă se simte incofortabil și să nu cedeze presiunii de grup.

Ar fi bine să-i explici ce presupun relațiile romantice, ce înseamnă prietenia și dragostea, cum îți poți prețui partenerul. O lecție bună este că acela care te presează să faci lucruri pe care nu ești pregătit să le faci în numele dragostei nu te iubește cu adevărat.

Cum vorbești despre sex cu copilul tău între 10 și 14 ani

Vei relua unele dintre teme, acum la un alt nivel. Explică-i schimbările fizice și hormonale prin care va trece și fii alături de el. Este important să folosești același ton prin care să înțeleagă că poate vorbi orice cu tine și nu te vei supăra.

Citește și: Ce este preadolescența. Câteva sfaturi de la psiholog pentru părinții de preadolescenți

Cum vorbești despre sex cu copilul tău la adolescență

”Dacă tu nu vorbești cu copilul tău, în mod regulat și într-o manieră confortabilă, atunci el va umple acest gol de informație din alte surse. Nu este nevoie să-l sufoci cu detalii grafice. Dar e foarte important să înțeleagă la adolescență în ce constă contactul sexual, ce înseamnă preludiul, care este rolul lubrifierii, cum se formează o sarcină etc. Sunt atâtea adolescente care au rămas însărcinate și care nu știau, în momentul în care au avut contact sexual ce înseamnă asta. Ele au făcut sex și nici măcar nu știau. Și, da, asta se întâmplă în zilele noastre!”, spune psihoterapeul Anda Mogoș.

Sursa foto: 123rf.com