„Aceste femei par lipsite de personalitate proprie și trăiesc numai pentru a se mula pe personalitatea partnerului. Dar nu este așa: ele au o personalitate, însă sunt dependente emoțional. Se tem că dacă își pierd bărbatul, nu vor mai găsi niciodată un altul și vor rămâne singure. Iar acest lucru este de neconceput pentru ele”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

cristina radulescu-ion psihologRezolvă problemele emoționale din copilărie

O soție dependentă de afecțiunea soțului „își lasă la o parte propriile interese și trăiesc numai pentru a satisface nevoile rostite sau nerostite de partener”, spune Cristina. Totuși, observă ea, „ aștepată și recompensă pentru asta: își doresc mai mult decât orice pe lume să fie „alfa și omega” pentru partenerul lor. Sunt deseori dezamăgite că nu se simt indispensabile, așa cum este el pentru ele”. Dacă ai printre prietene o femeie care se poartă așa, ar fi bine să nu le judeci prea aspru. Este o dependență emoțională cauzată probabil de sentimentul de abandon (real sau doar imaginar) trăit în copilărie.

Conștientizarea propriei valori

Dacă te afli într-o asemenea situație, ar fi bine să începi prin a te cunoaște mai bine pe tine însăți și să îți dai seama că ai rolul tău și în afara relației cu iubitul tău. Ești poate și mamă, fiică, prietenă, ai un serviciu al tău unde, fie că faci ceea ce te pasionează, fie că nu, ai locul tău și este nevoie de tine. Tu vei rămâne importantă pentru alți oameni chiar dacă vei pierde relația cu partnerul tău.

Sursa foto: 123rf.com