Poate ai început să te mai uiți la meciuri de fotbal sau el la telenovele. Poate ți-ai schimbat gusturile ]n ceea ce privește mâncarea. Se pare că transformarea prin care treci atunci când conviețuiești cu cineva este chiar mult mai profundă. Cercetătorii neurologi au observat că, într-o relație, mintea unuia o schimbă pe a celuilalt, iar undele creierului celor doi se armonizează. Există un transfer nevăzut de emoții între persoanele care se iubesc și stau mult timp împreună prin care partenerii se modelează unul pe celălalt.

Defectele se văd mai ușor

Intimitatea scoate la iveală cele mai ascunse gânduri ale noastre, traume uitate dar care ne definesc personalitatea se dezvăluie în relația cu celălalt. Și atunci, sunt expuse cele mai mari probleme ale noastre. Unii preferă să ignore problemele sau să dea vina pe celălalt. Alții aleg chiar să se despartă, crezând că va fi mai bine cu un alt partener. Cei care reușesc să profite de partea bună a acestei situații sunt cei sinceri. Aceștia își recunosc defectele și încearcă să îmbunătățească starea de fapt. Celălalt îi poate ajuta și în acest demers. Se știe că schimbarea se face cu pași foarte mici și vor exista multe momente în care vechile obiceiuri vor apărea. Așa că e bine să ai alături un om care să te înțeleagă și să accepte că mai și greșești. Bineînțeles, nici el nu este fără cusur așa că va fi nevoie să îi îngădui și tu defectele.

Forțarea nu e bună

Mai există și cupluri în care unul din membri încearcă să îl schimbe pe celălalt după cum vrea el. Nu este o idee bună și duce fie la o despărțire destul de rapidă, fie la nefericire în doi pe termen lung. Persoana respectivă ar trebui să înțeleagă faptul că o relație de iubire nu înseamnă să îți impui dorințele asupra celuilalt, ci să îl accepți așa cum e. Chiar dacă până acum am vorbit de schimbare, aceasta nu trebuie să fie una impusă, ci dorită de cel în cauză. De multe ori, se întâmplă de la sine, fără ca cineva să își propună asta. O relație pe care unul din parteneri o începe cu gândul că celălalt va deveni, cu timpul, așa cum vrea el, e sortită eșecului. În schimb, iubirea sinceră și răbdătoare poate face minuni.

cristina radulescu-ion psihologModelare reciprocă

În general, cu trecerea timpului și pe măsură ce partenerii se cunosc mai bine, încep să-și anticipeze și să-și intuiască reacțiile. Atunci putem vorbi de o modelare interactivă, de cele mai multe ori benefică ambelor părți. Există și cazuri de atașament de tip dependent în care unul face tot ce își dorește celălalt (sau de multe ori doar ce crede că își dorește celălalt) doar pentru a nu fi părăsit. Acest tip de relație nu este benefic și nu aduce satisfacție. La fel este și situația în care unul dintre voi încearcă să-l modeleze pe celălalt așa cum își dorește. Pentru ca lucrurile să meargă bine, ar trebui ca amândoi să comunicați și să spuneți ce apreciați și ce nu la celălalt. Nu ar trebui să fie critică, ci doar să vizeze îndreptarea unui defect. În niciun caz nu e bine să urmărească sancționarea persoanei. Dacă învățăm să facem asta, ne putem salva relația.

Sursa foto: flickr.com