Fie sunt prea morocănoși și nimeni nu le intră în voie, fie au pretenții exagerate, fie sunt prea băgăcioși, fie că au tendința să preia ei controlul și să le spună tuturor ce să facă – ei bine, oricum ar fi, nu pare o bucurie să fii în preajma lor. Să nu spui că ți se întâmplă doar ție. Fiecare familie are ”stocul” ei de rude dificile. 

Spune-ți calm păsul

Dacă ceva te deranjează foarte tare ar trebui, totuși, să spui, dar asta înainte de a izbucni nervoasă. În schimb, dacă tot amâni confruntarea vei acumula suficientă frustrare ca să provoci o ceartă mai târziu. Ce-ar fi să-i spui mătușii că te deranjează să se tot minuneze că te-ai îngrășat sau verișoarei să nu-și mai lase copilul să facă atâta gălăgie? Poate cei în cauză nici nu și-au dat seama că te deranjează cu ceva. O discuție deschisă, fără nervi ar putea rezolva situația.

Încearcă să înțelegi persoanele dificile

Dacă există în familie persoane care te rănesc prin ce spun, atunci este bine să înveți să nu iei totul personal. Cristina Radulescu-Ion psihologÎncearcă să te gândești la ce experiență de viață amară a avut acela, încât a ajuns să se poarte așa cu cei din jurul lui. Realizează că a avut de-a face cu oameni care i-au făcut la rândul lor viața foarte amară de a ajuns așa. Amintește-ți că ceea ce spui vorbește despre tine, despre durerile tale, despre frustrările tale și acest lucru este valabil și pentru cei care vor sau chiar fără să vrea ajung să te rănească. Dacă se întâmplă să nu fi de acord cu comportamentele celorlalți dar acestea nu îți aduc prejudicii în mod direct, este bine să nu te bagi.

Sursa foto: 123rf.com