Nu recomand niciunei femei să rămână într-o relație în care este abuzată fie fizic, fie psihic”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Din păcate, nu ai cum să-l determini să se schimbe. Dacă doar s-a întâmplat să greșească o dată, îi poți da o a doua șansă. Dar dacă lucrurile se repetă continuu, nu există prea multe șanse ca situația să se îndrepte.

Pierderea stimei de sine

Dacă rămâi prea mult în situația în care ești abuzată, pe lângă pericolul evident în care trăiești (împreună cu copiii uneori), mai există și acela de a ajunge în starea de a nu mai putea să pleci de lângă el. ”Pe măsură ce trece timpul îți va fi tot mai greu să recunoști starea de fapt”, remarcă specialistul. ”În aceste situații, se dezvoltă o relație numită de codependență, în care victima conlucrează cu abuzatorul. Femeia are stima de sine foarte scăzută, simte nevoia de aprobare din exterior. Crede că nu are valoare proprie, ci doar în relație cu alții”. Și, în cele din urmă, nu va găsi altă persoană lângă ea decât pe cel care o agresează.

cristina radulescu-ion psihologNu se va schimba

Un soț violent nu va recunoaște niciodată că are nevoie de ajutor. Este dominator, își pierde repede controlul, reacționează implusiv și stăpânește prin panică. Încearcă să dețină controlul deplin asupra partenerei. Îi monitorizează timpul, prieteniile. De multe ori, îi interzice să se întâlnească cu amicele. O îndepărtează de familie și îi controlează sau gestionează bugetul. De cele mai multe ori este și dependent de alcool sau de alte substanțe nocive. Impactul asupra copiilor este unul devastator și la vârstă mică, dar mai ales la maturitate, când fie vor dezvolta depresii sau vor fi anxioși, fie vor deveni, la rândul lor, violenți”, este de părere psihologul.

Sursa foto: 123rf.com