E adevărat, nu e o sarcină trecută zilnic în „fişa postului” unei soții, însă atunci când îl respingi și îi spui că nu vrei să faci sex cu el, fă-o cu tact. Evită scuzele din seria: „nu m-am epilat, nu-mi dă pace o migrenă, sunt prea obosită, mâine am o zi încărcată”. Acestea sunt bineştiutele clişee, pe care e sătul să le-audă şi, clar, pentru el refuzul e evident. Însă, sunt câteva situaţii care cer ele însele să spui pas în dormitor şi el ar trebui să le înţeleagă.

Dacă vrei să ții post…

Suntem în Postul Crăciunului. Zilele de post reprezintă o perioadă de purificare, atât a trupului cât şi a spiritului. Dacă respecţi acest canon bisericesc, asigură-ţi partenerul că o partidă de sex va fi senzaţională după o lungă perioadă de abstinenţă. Când îi vei da dezlegare la „fructul oprit”, veţi trăi momente magice. Ştie şi el că, potrivit legilor bisericeşti, postul nu e post destul dacă nu renunţaţi şi la zbenguielile din aşternut. Însă, dacă partenerul tău devine anxios şi irascibil, e bine să-i laşi undă verde. Poţi discuta şi cu un preot acest aspect. Şi feţele bisericeşti permit abateri, atunci când situaţia o cere.

Când pilula te face să nu vrei să faci sex…

Faptul că administrarea pilulelor contraceptive poate avea ca efect scăderea libidoului nu este doar un mit. Din studiile efectuate, s-a constatat că e vorba de un „cocktail hormonal” responsabil de efectele secundare. Pe scurt, testosteronul este principalul „vinovat” de apetitul tău sexual. Uscăciunea mucoasei vaginale şi durerile în timpul raporturilor sexuale pot să apară din cauza faptului că anticoncepţionalele conţin SHBG; un hormon sexual care anulează efectele testosteronului. Dacă, într-adevăr, îţi afectează apetitul sexual, discută cu partenerul şi găsiţi împreună o soluţie. Să îi spui în mod repetat că nu vrei să faci sex nu e o soluție.

Când medicul îți spune că nu ai voie să faci sex

Cât timp urmezi tratamente prescrise de medicul ginecolog, cum ar fi cele cu ovule, partenerul trebuie să înţeleagă că nu e chip de relaţii intime. În caz că, în astfel de circumstanţe, dă dovadă de comportament egoist şi se gândeşte doar la propria-i plăcere, e cazul să-ţi pui semne de întrebare în ceea ce priveşte relaţia voastră. În fond, sănătatea primează. Așa că spune-i de ce nu vrei să faci sex, nu-l refuza fără explicație, pentru că atunci nu el va fi de vină. Jena față de partenerul de viață pentru a-i împărtăși problemele tale nu ar trebui să existe.

Armonie în dormitor

Cel mai bine pentru relaţia voastră este „să nu te doară capul” foarte des. Secretul e să fii onestă şi cu tine însăţi şi faţă de el. Vorbeşte-i, fără reţineri, despre motivul real pentru care eviţi raportul sexual. Doar când înveţi să vezi lucrurile şi din punctul lui de vedere și nu îi spui mereu că nu vrei să faci sex, vor creşte şansele ca relaţia voastră să meargă. Înţelegerea reciprocă este primul pas spre armonia din dormitor.

Citește și: Relațiile sexuale mai frecvente nu asigură fericirea

Sursa foto: shutterstock.com