Poate trăi în armonie un cuplu în care cei doi au un libido diferit? Consilierii maritali mărturisesc că au întâlnit multe cazuri în care dorința sexuală a soților nu coincide. Tot ei vin cu soluții la întrebarea cum se împacă partenerii cu libido diferit.

Capcane pentru partenerii cu libido diferit

Dacă tu ești cea care își dorește o activitate erotica mai intensă, poți să cazi în una din următoarele capcane: să insiști des și să consideri lipsa de interes a partenerului drept o ofensă personală ori să cauți împlinirea în acest plan în afara relației. Același lucru îl poate face și soțul în cazul în care el este cel care ar vrea să aveți relații mai des.

Probleme în cuplu

Persoana care își dorește mai des relații sexuale este frustată. Totuși, și celălalt poate să nu se simtă în largul său în această situație. Cui i-ar plăcea să i se amintească des că nu este ceea ce-și dorește partenerul și este presat să facă ceva ce nu-și dorește la momentul respectiv? Toată lumea înțelege că individul cu un apetit crescut este frustrat dacă nu este satisfăcut. Mai puțini îl înțeleg pe cel cu un libido mai scăzut.

Comunicarea salvează partenerii cu libido diferit

”În primul rând, diferențele de libido se rezolvă prin comunicare”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Uneori, problema este diferența de libido și ține de modul în care partenerii doresc să fie satisfăcuți, incitați, excitați etc. Partenerul cu un apetit sexual mai mare ar fi cazul să comunice cu celălalt și să afle mai multe informații. Uneori, obstacolele pot fi programul de lucru încărcat, oboseala, copiii, lipsa de igienă, de condiții, preludiul insuficient, fantezii neîndeplinite etc.”. Iar aceste probleme pot fi, măcar partial rezolvate. Bărbatul poate ajuta mama obosită, astfel încât, la sfârșitul zilei, ea să mai aibă energie și pentru a fi soție. Preludiul poate fi prelungit și se pot schimba lucrurile astfel încât ambii să fie mulțumiți.

Citește și: Incompatibilitatea sexuală, boală a vieții de cuplu

Compromisuri de ajutor pentru diferența de apetit sexual

Un mod de a ajunge la un compromis care să-i satisfacă pe amândoi este să ia în considerare și alte metode de a se apropia fizic, dar care să nu ducă neapărat la un act sexual. Poate cel cu un apetit sexual crescut se simte iubit atunci când este îmbrățișat. Masajele și mângâierile pot să-l facă să se simtă mai bine și să nu fie atât de frustrat. Totodată, astfel de activități îl pot excita pe cel mai puțin senzual și să ajungă, până la urmă, și la actul în sine.

Alte soluții pentru diferența de apetit sexual dintre parteneri

În limbajul psihologic, există termenul de sublimare. Aceasta înseamnă folosirea energiei sexuale în alte arii ale vieții, cum ar fi să faci artă, să te ocupi de un hobby, să faci sport, să cânți, să scrii povestiri sau un jurnal etc. Dacă știi că vei rămâne pe termen lung într-o relație cu un partener cu un apetit sexual mai scăzut, sublimarea este unul dintre cele mai sănătoase moduri de a-ți controla impulsurile. În general, psihoterapeuții nu recomandă despărțirea în aceste cazuri. Totuși, dacă există și alte probleme și nu pot fi rezolvate, se poate lua în considerare și o astfel de opțiune.

Terapie sexuală

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Ar fi bine ca amândoi partenerii cu libido diferit să vorbească deschis despre ceea ce își doresc. Ar fi interesant de văzut dacă partenerul cu un apetit sexual mai scăzut a fost așa și în relațiile precedente. Ar fi bine să exprime sincer ce-i place ș ice nu, ce limite și-a impus în nonconștient și dacă ele sunt benefice. O idee foarte bună ar fi ca ambii să înceapă terapia sexuală cu un terapeut. Astfel, pot învăța mai multe despre cum pot să fie fericiți erotic împreună. Sexul este un subiect sensibil și este dificil să se deschidă îndeajuns de mult și să se exprime foarte clar. Dar soluțiile pot apărea dacă există mai multe informații. De asemenea, ele diferă de la cuplu la cuplu. Ceea ce funcționează la unii nu funcționează obligatoriu la ceilalți. Atâta timp cât soții comunică sincer și deschis despre ce-și doresc, ce-i deranjează, cum văd ei la modul ideal viața lor sexuală și satisfacția erotică, vor ajunge la soluții reale,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com