Cum să-ți petreci plăcut timpul în casă. Creează amintiri frumoase

Viața de familie sănătoasă creează legături solide între membrii ei. Dragostea simțită acasă îi face pe micuți să aibă mai multă încredere în ei înșiși, să-și însușească valori și principii solide. În viața adultă vor trece mai ușor peste încercări și vor face față mai ușor problemelor care se ivesc. Vor avea amintiri frumoase, care acționează ca un mod de susținere a psihicului atunci când trec prin momente grele. Renunță la televizor și la internet timp de câteva ore. Faceți glume. Jucați-vă cu ei. Citiți. Jucați diverse jocuri. Practicați hobby-uri. Important este să fiți împreună și să faceți lucruri care vă pasionează sau vă relaxează pe toți.

Cum să-ți petreci plăcut timpul în casă. Întărește relațiile

Un alt mod de a interacționa în familie este să luați masa împreună. Acum puteți face asta chiar de trei ori pe zi. ”Familia care mănâncă împreună nu se destramă”, spune un proverb englez. Avantajele acestui obicei sunt că se creează și se întăresc legăturile dintre copii şi părinţi. Se îmbunătăţeşte comunicarea. Astfel, toți se simt în siguranță și percep familia ca fiind un mediu stabil. Dacă micuții participă și la prepararea, punerea sau strângerea mesei își însușesc deprinderi de folos mai târziu și se obișnuiesc să lucreze în echipă. S-a mai constatat că vor fi mai puţin predispuşi la diverse adicţii (alcool, tutun, droguri) sau la un comportament promiscuu.

 

Cum să-ți petreci plăcut timpul în casă. Cum să ai copii mai echilibrați

”Din punct de vedere psihologic, copiii care au parte de timp petrecut în familie se simt mai iubiți, ceea ce-i face și să fie mai siguri pe ei înșiși. Știu că sunt acceptați necondiționat. Sunt mai spontani. Cresc fără anxietăți și, în general, sunt mai veseli. Atunci când nu pot acorda suficientă atenție micuților, părinții se culpabilizează și au tendința de a compensa prin cadouri scumpe, în special gadget-uri și telefoane mobile. Astfel, micuții ajung să stea mult pe internet. Accesează jocuri, filme și activități nerecomandate pentru vârsta lor. Se autoizolează și ajung până la excluziune socială. Sunt agresivi și ostili. Au sentimente de inadecvare și de nemulțumire. În viitor, pot dezvolta o boală psihică,” spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com