Uneori, parcă se și vorbesc să te enerveze… Dar încearcă să nu mai iei lucrurile prea în serios și să nu-ți impui să faci mai multe decât poți. Cere ajutorul și de la soț și de la copil și, astfel, vor avea o soție și o mamă mai relaxată și mai zâmbitoare.

Nu te lăsa provocată să-ți pierzi calmul

În ceea ce privește relația ta cu copilul, încearcă să nu mai îi iei în seamă comportamentele negative. Dacă observă că i se face voia după o criză de nervi, fii sigură că o va repeta. Dacă, în schimb, îl ignori și vorbești cu el doar după ce s-a calmat și îi pedepsești purtarea, pe viitor va fi mai calm, ceea ce te va ajuta și pe tine să fii mai puțin încordată. Totodată, cel mic ar trebui să știe că are și obligații în familie, nu doar drepturi. În funcție de vârsta lui, ar trebui să facă lucruri pe puterea lui, cum ar fi să pună jucăriile la loc, să-și facă patul, să-și pună rufele murdare în coș, să-și spele vasele, să ducă gunoiul etc. Temele nu vor fi niciodată jobul tău. Îl vei ajuta, dacă are nevoie, dar în niciciun caz nu i le vei face tu în locul lui.

cristina radulescu-ion psihologAlege ce e mai important

„Relaxarea și calmul se învață progresiv, dar pentru asta este necesar să înveți să ierarhizezi sarcinile și alegi ce faci mai întâi în funcție de urgența lor. Adică, întreabă-te: „E chiar așa de important să termin lucrul acesta acum? Poate aștepta? Ce se întâmplă dacă amân pentru a dormi un pic?”. Desigur, nu vreau să învăț pe nimeni „tehnica amânării”, aceasta fiind o altă capcană. Ni se întâmplă deseori să lăsăm pe mai târziu lucrurile până când ne copleșește de tot mulțimea lor, ceea ce ne provoacă anxietate. Dar efectuarea activităților cu adevărat importante, amânarea celor nu atât de importante, conștientizarea consecințelor faptelor tale este secretul unei bune gestiuni a timpului și a stresului. Vei vedea că atunci când ești relaxată toți membri familiei sunt mai fericiți, râd mai mult și se bucură de timpul petrecut împreună. Astfel, această stare are efecte minunate asupra psihicului uman, dar și asupra sănătății fizice (se întărește sistemul imunitar).”