Copiii iubesc mișcarea în mod natural. Oricine a văzut cum un micuț nu poate să stea locului, se tot plimbă și aleargă încolo și-ncoace. Dar, cu timpul, bucuria aceasta scade. În prezent, din ce în ce mai mulți copii preferă să se joace pe calculator și nu pe afară. Iar sportul ajunge o corvoadă de care scapă și cu ajutorul părinților care le procură scutiri pentru a nu mai face nici cele două ore programate la școală.
Implică-l în activități variate
”Este bine să ai grijă de acest aspect de când încă e mic”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. ”Ar fi bine să-ți faci timp să-l duci des în parc, astfel încât să-și facă prieteni reali și nu virtuali. Implică-l în activități variate care să îi stimuleze imaginația, spiritul creativ și, mai ales, să-i împlinească nevoia de socializare.” Psihologul te sfătuiește să-l înscrii la ”sporturi de echipă care creează o unitate între membrii lor. Astfel, va fi obligat să fie prezent la antrenamente și să nu chiulească pentru că este nevoie de el”.
Orice sport e bun
Vezi ce sport i se potrivește mai bine. Dacă nu-i place unul de echipă, poate l-ar atrage mai mult, de exemplu, tenisul, înotul sau alergarea. Vei vedea în jocurile sau interesele lui ce îl preocupă. ”Ai mai putea încerca să-l dai câte două săptămâni să facă o altă activitate și să aleagă să facă pe termen lung cea care i-a plăcut cel mai mult”, te sfătuiește Cristina Ion-Rădulescu. Chiar și dacă pare pasionat de un anumit sport la un momentdat, poate să se plictisească pe măsură ce trece timpul. Important nu e să facă o anumită activitate, ci să se miște, așa că îi poți sugera să facă altceva.
Mișcare, prin parc cu prietenii sau familia
Este mai bine atunci când face un sport într-un mod organizat, dar nu e de înlăturat nici să bată mingea pe afară. Dacă este mic, va merge în parc cu tine sau cu altcineva. Dar adolescenții nu mai vor să se dea pe tobogan. Ar fi bine, de exemplu, să poată juca baschet sau fotbal în curtea școlii sau să aibă un loc de întâlnire cu prietenii lui unde să poată face și mișcare. Poate îl atrage mersul pe role sau skateboard-ul. Dar și clasica alergare a reînceput să devină la modă pentru cei mari, dar poate și pentru cei mici. La sfârșit de săptămână ar fi bine să provoci întreaga familie la o drumeție în afara orașului sau la o plimbare mai lungă prin parc.
De ce e important sportul pentru copii:
- își dezvoltă masa osoasă și musculară;
- nu se îngrașă (obezitatea este o altă mare problemă a copiilor din ziua de azi);
- au o imagine de sine mai bună;
- risc scăzut de a face diabet;
- se odihnesc mai bine;
- sunt mai optimiști;
- au circulația (inclusiv la nivel cerebral mai bună) și învață mai ușor.
Exemplul tău contează
”Dacă îi lipsește spiritul competitiv sau știi că nu e prea talentat, atrage-i atenția că sportul poate fi practicat doar de plăcere și că tot ce contează este să se distreze. Dar dacă iubește concursurile, îl poți înscrie la crosuri pentru copii, de exemplu. Se va bucura să vadă că sunt mulți alții care aleargă. Dacă este un eveniment caritabil îi poți explică faptul că îi ajută pe cei mai puțin norocoși ca el și astfel se va simți important. Dar nu pe ultimul loc stă exemplul personal: dacă tu mergi la sală, faci gimnastică de înviorare acasă, mergi pe jos prin parc cu el, atunci sunt mari șanse ca el să te imite și să fie atras să facă mișcare. Însă dacă și tu nu faci decât să stai cu telecomanda în mână după ce ai venit de la serviciu și ți-ai terminat treaba prin casă, consecința va fi că și el va prefera să stea…”
Sursa foto: 123rf.com