Tensiunile noră – soacră crează un adevărat război în care câmpul de bătălie e căminul, iar punctul de dispută este chiar bărbatul iubit de amândouă, fie el în postura de soț sau fiu.

Conflictul e când mai mocnit, când mai aprig. Dar uneori se stinge în aparență, dând naștere unui fel de ”război rece”, în care nora și socra nu se înghit, dar se ingnoră sau/și își fac discret șicane. Nu o lua personal. Este un conflict vechi de când lumea, iar instinctele își spun cuvântul – lupta pentru teritoriu și pentru supremație este des întâlnită chiar și în lumea animalelor. Tot ce poți face este să încerci să depășești nivelul impulsurilor primare.

Dacă ești noră…

”Relația cu soacra este mai bună atunci când nu locuiește cu voi și, mai ales, când soțul tău ține cu tine în eventualele conflicte. Dar cum acest lucru este mai rar întâlnit, cel mai bine ar fi să conviețuiești cu ea fără ciocniri prea mari”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că ”este bine să o consulți, chiar dacă ulterior nu ții cont de părerea ei. Află care îi sunt preferințele și cum să o împaci dacă este supărată. Nu o critica în fața soțului tău și nu o «pârâ» lui. Dacă ai ceva de reproșat, spune-i direct ei, dar într-un mod elegant și explicit, te sfătuiește specialistul. Înțelege că are o anumită vârstă și îi este mai greu să se adapteze schimbărilor, așa că lasă tu de la tine. Dacă ai un fiu, gândește-te că tot ce se poate să ajungi și tu în acest rol peste câțiva ani. În plus: aprobă ceea ce zice și ce face ea cât mai des posibil. Dacă nu este ceva ce te afectează prea tare, fă asta chiar dacă nu ești de acord. Când e și ea de față deschide subiecte de discuție care îi fac plăcere. Nu îi pune sub semnul întrebării lucrurile în care ea crede cu tărie (principii, valori morale, credințe religioase, opțiuni politice sau chiar tabieturi pe care le are de ani de zile).

Dacă ești soacră…

Adu-ți aminte de momentele grele pe care le-ai avut și tu în conflictele cu soacra ta. Nu e cazul să se repte povestea. Chiar dacă nora este mai dificilă, poți ajunge să ai, dacă nu o relație bună, măcar una neconflictuală cu ea. Respectă alegerea pe care a făcut-o fiul tău. Nu va aduce nimic bun să o respingi. Nici nu te gândi să recurgi la un șantaj emoțional de genul ”sau eu sau ea!”. Nu vei face decât să-ți pui copilul într-o situație dificilă, din care relația voastră va avea de suferit. Gândește-te că este un adult care decide singur pentru el însuși. Asta nu înseamnă că nu poți trasa anumite limite. Nu trebuie să o vezi mai mult decât este necesar sau să ajuți mai mult decât poți sau dorești. În cazul în care stă cu voi, arată-i cum merg lucrurile în casă, dar îngăduie-i și ei să facă mici schimbări. Nu îi face reproșuri la tot pasul. Până la urmă, nu există un singur fel în care să cureți cartofii sau să speli pe jos. Dacă nu te ajută, poți să îi spui cu calm care ai dori să fie și atribuțiile ei în casă. Foarte important: nu o critica niciodată în fața nepoților. Este mama lor, iar tu bunica – acest fapt îi va pune într-o situația foarte grea de a ține cu una dintre voi. Iar la vârsta lor ar putea să dea o amploare mult mai mare conflictului în sinea lor, iar acest lucru îi va marca.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Fii un ”sol de pace”!

”Când apar conflicte, învață să îi asculți punctul de vedere pentru a avea timp să îți pregătești argumente. După ce ea termină ce are de spus se «răcorește» și ai apoi mai multe șanse să îți asculte și argumentele tale. Totuși, sunt de părere că poți cultiva relația cu ea cu mici atenții și chiar să creezi un tabiet pe care să-l aveți voi două, cum ar fi o emisiune tv văzută și comentată împreună, să bei cafeaua sâmbăta dimineața cu ea, fie să o iei la o mică sesiune de shopping doar pentru a-i da de înțeles că este importantă părerea ei. În altă ordine de idei, nu-i face reprosuri despre ce îți face sau nu-ți face fiul ei și nu încerca să o atragi de partea ta. Evită să te cerți în fața ei cu soțul, pentru că fii sigură că nu îți va lua ție apărarea și se va supăra pe tine că nu te porți bine cu el.”

Sursa foto: bollywoodshaadis.com