Psihologul Cristina Ion-Rădulescu este de părere că „acea stare de obișnuință este, practic, starea de confort pe care ți-o oferă o relație stabilă. Totuși, se spune că o căsnicie fericită înseamnă să te îndrăgostești de mai multe ori, dar de aceeași persoană”. Să nu îți imaginezi că a te îndrăgosti nu depinde deloc de tine, că este doar o stare în care cazi și totul ține de întâmplare. Cristina Ion-Rădulescu ne dă mai multe idei despre cum putem trezi din nou acea pasiune la care visăm.
Cum să te (re) îndrăgostești
„Sunt fel de fel de metode, care țin de spontaneitatea și de ingeniozitatea fiecăruia. Oricum, „chiar dacă sunteți ocupați și suprasolicitați la muncă sau cu problemele casnice, nu trebuie să renunțați la relația sexuală. Nu există indicații în ceea ce privește cât de des să se întâmple, dar ea trebuie să fie prezentă, la anumite intervale de timp, astfel încât amândoi să vă simțiți confortabil”.
Surprize plăcute
Apoi, pentru ca sentimentele să se reaprindă, nu este nevoie de fapte eroice sau excese de romantism. Lucurile mici pot aduce multe, cum ar fi niște mici surpize: o ciocolată în dar, un zâmbet, un mic serviciu făcut celuilalt. De exemplu, să-i pui alături de pachetul de mâncare pentru serviciu un bilețel în care să-i scrii că-l iubești sau doar să-i desenezi o față zâmbitoare. Chiar dacă nu aveți mult timp sau bani la dispoziție, nu uitați să petreceți timp împreună”, vă sfătuiește Cristina. Iată câteva idei de lucuri pe care să le puteți face și să vă coste foarte puțin sau chiar deloc:
- Mergeți împreună la concertele gratuite în aer liber.
- Plimbați-vă ținându-vă de mână în parc.
- Rezervați-vă timp să vă beți dimineața cafeaua și să aveți o mică discuție.
- Când nu sunteți împreună trimite-i sms-uri de dragoste sau chiar cu tentă sexuală.
Scimbări mici, pas cu pas
Chiar dacă începi doar tu să lucrezi la relație, nu dispera. Dacă vei face gesturi pe care el le apreciază, răspunsul nu se va lăsa, de obicei, așteptat. Avem tendința de a îi trata pe ceilalți așa cum ne tratează ei pe noi, așa că vei vedea, pe zi ce trece, cum și atitudinea lui se schimbă. Totodată, dacă îți dorești ceva de la el, ar trebui să-i spui, nu să aștepți să îți ghicească gândurile și, dacă nu se întâmplă asta, să izbucnești enervată. Psihologul avertizează că „dorințele ar trebui exprimate, nu reproșate”.
Fără așteptări nerealiste
Pe de altă parte, pentru buna funcționare a relației, „nu ar trebui să avem așteptări nerealiste”, ne avertizează Cristina, adăugând: „nu ar trebui să ne comparăm. Fiecare relație este unică și este construită de cei doi. Dacă ceea ce s-a contruit este nemulțumitor pentru unul sau pentru celălalt atunci trebuie discutat în acel context, fără a te raporta la celelate cupluri. Avem tendința să judecăm după aparențe și după aparențe și acestea sunt înșelătoare. Sunt foarte multe cupluri care par perfecte, dar nu știi ce se întâmplă în realitate. Se arată drăguți unul cu celălalt doar de ochii lumii și în intimitatea lor se poartă cu totul altfel. Și, dacă noi ne dorim ceea ce ne imaginăm că au aceștia, nu ajungem decât la frustrare. Trebuie să realizăm că ceea ce numim partenerul ideal nu există”.
Sursa foto: JLStricklin / flickr.com