Sunt mai multe moduri prin care te poți implica, chiar dacă muncești și nu ai prea mult timp liber. Tipurile de activități variază de la școală la școală, așa că ar trebui să afli care sunt cele disponibile în situația ta și, mai ales, care sunt cele care ți se potrivesc. Eventual, poți veni chiar tu cu propuneri care să îi ajute pe copii să învețe într-un mediu cât mai productiv.

Nu lipsi de la ședințele cu părinții

Ședințele cu părinții sunt primul pas în cunoașterea atât a celorlalți părinți, cât și a profesorilor. Vorbește cu prichindelul tău înainte de ședință, află ce probleme are, poate le-ai putea rezolva tu în cadrul întâlnirii.

Încearcă să stabilești o relație bună de la început cu profesorii, poți propune chiar să folosiți împreună cu restul părinților o platformă unde vă pot informa despre: bunăstarea copiilor, notele lor, ce ar mai fi necesar la școală, planuri de excursii etc.

Pentru a stabili o comunicare eficientă cu ceilalți părinți, poți fi tu cea proactivă și să propui înființarea unui grup de WhatsApp. Acolo va fi locul unde vei putea veni cu propuneri care să ajute școala, dar și pe tine. Spre exemplu, multe școli au introdus uniforme obligatorii. Te poți implica și tu în alegerea acestora și poți sugera ca diferențierea acestora să fie făcută prin broderie, deoarece este mai rezistentă decât printarea directă, care se poate lua la spălat. Optează pentru acele uniforme de calitate care pot fi personalizate cu logo-ul și numele școlii.

Aderă la comitetul de părinți

Dacă ai mai mult timp pe care ai vrea să îl dedici școlii micuțului tău, implică-te într-o asociație pentru părinți. O vei găsi sub diferite denumiri în fiecare școală, dar rolul principal este același: organizarea diverselor activități prin delegarea unor membri responsabili.

Fiecare asociație/comitet va avea un președinte, vicepreședinte, secretar și trezorier dar și alte funcții de execuție. Un astfel de aranjament permite fiecărui părinte implicat să ia parte la deciziile care decid viața școlară a copiilor.

Prin implicarea în asociație vei participa la strângeri de fonduri, vei decide ce materii și activități opționale vor face copiii la școală dar vei hotărî și lucruri mai mărunte precum tipul de cretă folosit în clasă sau aranjamentul băncilor.

Participă la excursiile cu clasa

Când sunt organizate excursii, fie în oraș – la zoo, la muzee – sau în țară, pe trasee montane sau la obiective turistice specifice, de obicei este o singură învățătoare sau profesoară care trebuie să aibă grijă de o clasă de 30 de elevi.

Poate fi dificil, așa că, de multe ori, părinții sunt invitați să participe voluntar ca supraveghetori. Este șansa ta să descoperi și să înveți lucruri noi alături de fiul sau fiica ta.

Dar excursia nu este doar un mod de distracție ci și de educație și va trebui să îți asumi responsabilitatea de a avea grijă și de ceilalți copii, de a fi mereu atent ca ei să se simtă confortabil și să fie în siguranță.

Ce să faci acasă pentru a ajuta copilul la școală

Deși implicarea în activitățile școlare e importantă, e bine să încerci să îți motivezi și ajuți micuțul și acasă. O problemă pe care mulți copii o au sunt temele: le lipsește concentrarea sau motivația să mai facă și acasă ce fac la școală. Pentru a-l ajuta, poți urma acești pași:

  • Creează un loc special pentru teme, cum ar fi un birou poziționat în camera lui sau în sufragerie;
  • Stabilește un interval de timp destinat doar pentru rezolvarea temelor; în această perioadă nu face alte activități în casă care îl pot distrage și încearcă să fii disponibilă dacă are nevoie de ajutorul tău;
  • Explică-i de ce e bine să învețe, cum îl va ajuta asta, spre exemplu ca să numere banii pe care trebuie să îi dea când vrea să își cumpere o ciocolată; astfel, copilul va fi mai motivat să îndeplinească sarcini mici cum sunt temele la matematică sau la română.

În plus, poți organiza activități extracurriculare cu el și cu prietenii sau colegii lui: mergeți împreună la muzeu, film, piese de teatru sau adună-i doar pentru o seară de boardgames; toate astea îl vor ajuta să se dezvolte și să învețe lucruri din cât mai multe domenii.

Implicarea în viața școlară a copilului tău este benefică atât pentru tine, cât și pentru el. Tu vei fi la curent cu evoluția lui educațională și îl vei putea ajuta să se simtă mai confortabil la școală iar copilul tău va simți că ești mereu acolo pentru el, că ești interesată de ce face în fiecare zi și astfel, relația voastră va fi mai apropiată.

Sursă foto: Shutterstock