Înainte de a-l critica pentru că e nervos sau a interveni într-un fel, ar fi bine să afli de ce se simte prost și de ce se manifestă așa. ”Ca și o persoana adultă, copilul are diferite nevoi: de siguranță, de apartenență, de recunoaștere, de independență, de varietate. Dacă nu găsește modalitățile de a și le îndeplini, poate deveni nervos și nemulțumit”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

Ce să NU faci când copilul e nervos

Există părinți care au tendința de a face toate mofturile copiilor lor, în speranța că îi vor vedea fericiți. Pe termen scurt, această atitudine poate da unele rezultate, însă pe termen lung generează un dezastru total. ”În final, micuțul este din ce în ce mai nemulțumit și nervos, are pretenții din ce în ce mai mari. Ce se întâmplă? Copilul este încurajat să se plângă. Această stare proastă atrage atenția și primește cadouri scumpe. Astfel, deprinde starea de a fi morocănos ca mod de viață. De ce ar face schimbări?”, comentează specialistul.

Transmite-i o stare de bine

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Fii tu un model de viață pentru copilul tău! Dacă tu ai o atitudine caldă, veselă, prietenoasă, el te va copia. Atunci când tu te simți mulțumită și împlinită, îi vei transmite această stare și își va dezvolta aceste calități. Atunci când el este morocănos, nervos și nefericit, înconjoară-l cu căldură, empatie și înțelegere. Nu încerca să-l ”cumperi” cu obiecte pentru a ieși din această stare. Trebuie să fii foarte atentă pentru că, în timp, poate intra în depresie și în nemulțumire cronică pe viață, pentru că nu i se oferă oportunități conform așteptărilor lui.”

Citește și:

Nervozitate excesivă

Sursa foto: 123rf.com