Se știe că există boli ereditare care se moștenesc într-o familie. Mai puțin înțelese sunt situațiile în care ghinionul pare să urmărească o familie din generație în generație. Alcoolism, căsnicii nefericite, divorțuri, morți violente și altele ca acestea par să se lipească de anumiți oameni și să apară și la copiii și nepoții lor. Cel în cauză ar putea da vina pe soartă sau să creadă că cineva i-a făcut farmece. Dar în realitate, lucrurile sunt ceva mai simple.

Greșeli repetate

”Sunt foarte multe familii care țin secrete întâmplările mai neplăcute și culmea este că generațiile tinere sunt condamnate să le repete”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu dând ca exemplu cazul fetelor care rămân însărcinate fiind minore, iar apoi se întâmplă același lucru cu fiicele lor. ”Explicația repetării situației nefericite ar putea fi: contextul social, educația sau autoeducația (mai exact, lipsa ei), stima de sine scăzută, lipsa încurajării în familie, tiparul de relație preluat de acasă, mame care nu își asumă greșelile făcute în tinerețe și care încearcă să și le ascundă jucând rolul de soții – model. Toate acestea pot fi justificări plauzibile pentru ”ghinioane” care se repetă din generație în generație”.

”Destinul” poate fi schimbat

Se poate întâmpla și invers: anumite lucruri bune să se repete din tată în fiu, din mamă în fiică. Pot avea aceeași meserie care să-i pasioneze și să le ofere satisfacție, o căsnicie bună sau noroc la bani. Există anumite talente, însușiri pozitive sau obiceiuri bune care se transmit mai departe celor tineri. Cauza este, pe lângă ereditate, și educația primită în familie și faptul că tindem să copiem ce au făcut părinții noștri. Dacă nu ne place ce vedem în familia noastră și nu vrem să repetăm greșelile din trecut, este bine, în primul rând, să conștientizăm lucrul de care vrem să ne ferim. Uneori, chiar putem avea reacția inversă. S-au văzut copii din familii de fumători care nu suportau țigările sau din familii în care a existat un alcoolic care să nu pună gura pe băutură. Dacă este vorba de anumite trăsături negative de caracter, acestea sunt mai greu de schimbat, dar nu imposibil. Cu voință și ceva ajutor din afară, destinul pe care ni-l trasează mediul în care trăim și educația pe care am primit-o pot fi schimbate.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Încredere în forțele proprii

”Programele de dezvoltare și optimizare personală sunt foarte eficiente mai ales în perioada adolescenței pentru că ajută persoana să aibă încredere în propriile forțe, să conștientizeze care sunt alegerile greșite și consecințe pot avea ele, o învață să își determine eficient punctele vulnerabile și să stabilească foarte clar are este pragul de toleranță la frustrare sau nedreptate. Aceasta înseamnă, de fapt, educație care te ajută să îți dezvolți inteligența emoțională. Aceasta cred că ar fi cheia pentru a întrerupe lanțul de nefericiri care par să se abată asupra unei familii.”

Sursa foto: Rob Gallop / flickr.com