În unele cazuri, cei care par să fie foarte romantici și să se înțeleagă foarte bine doar joacă un rol în societate, dar alții chiar se iubesc poate mai tare ca la început. Psihoterapeutul Tedy Creștin este de părere că o relație se poate păstra cu succes dacă cei doi împărtășesc viziuni de viață apropiate și au planuri comune.

Vorbește aceeași limbă cu el

Scriitorul american Gary Chapman vorbea despre cele cinci limbaje prin care se manifestă iubirea: cuvinte (declarații), tandrețe (atingeri fizice, sex), cadouri, servicii sau timp petrecut împreună. Toate acestea sunt importante pentru a te simți în largul tău în cuplu. Ar fi bine să ții cont și de faptul că partenerul ar putea prefera unul din aceste ”limbaje”, pe când tu, un altul. Trebuie să comunicați în mod eficient pentru a ajunge la un numitor comun și fiecare să se simtă cu adevărat iubit. De exemplu, dacă tu crezi că cineva care te ajută la treabă ține la tine cu adevărat, vei fi mai puțin impresionată de declarații de dragoste. În schimb, poate soțul tău va aprecia friptura gustoasă pe care i-o gătești, dar nu se va simți iubit de tine decât dacă vei petrece timp cu el.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Fii atentă la celălalt

”Cuplurile care își doresc păstrarea romantismului și prospețimii pot experimenta diferite activități împreună în care ar atinge o stare de bine și satisfacție”, spune Tedy Creștin și recomandă: ”găsiți lucruri care să vă facă plăcere amândurora: mergeți în excursii, învățați să dansați, grădinăriți etc. Învățați amândoi să comunicați mai bine și construiți diverse proiecte împreună”. O problemă pe care o vede specialistul la cuplurile care își doresc o relație împlinită este că se concentrează pe aceasta și se izolează de societate. ”Din contră, poți folosi forța și energia pe care o dă iubirea voastră pentru a cunoaște oameni noi și pentru a vă ancora împreună în alte proiecte și acțiuni”. La fel cum, dacă te concentrezi doar pe ce îți dorești tu de la partener și îi ceri fără să oferi, ajungeți într-un impas. Nemulțumită, încerci să obții mai mult prin constrângere și de aici o sumă de comportamente negative care îl îndepărtează. În schimb, rugămințile șoptite fac mai mult decât țipetele.

Redescoperă-ți partenerul!

Dacă ești căsătorită de mai multă vreme, ar fi bine să îți dai seama de ce aveți nevoie fiecare în parte. De multe ori, odată cu trecerea vremii și cu apariția copiilor, soțul și soția încep să uite de relația dintre ei și chiar de ei înșiși. Se definesc ca ”mamă” și ”tată” și nu se mai gândesc decât să împlinească dorințele celor mici, dându-se pe ei înșiși la o parte. Ia-ți timp pentru a-ți redescoperi partenerul. Chiar dacă tu crezi că nu mai ai nimic nou de văzut la el și pare că îl știi de o viață, nu este așa. Pe lângă faptul că au mai rămas și porțiuni nedescoperite (niciodată nu poți zice că știi totul despre un om), între timp au intervenit schimbări. Lasă-te și tu redescoperită și, astfel, legătura voastră va căpăta culoare.