Când copiii se mută de acasă și rămâneți doar voi doi, poate te gândești: „ce va fi de acum încolo? Vom reveni la starea de îndrăgostiți care profită de timpul pe care îl au singuri sau nu o să mai avem ce să ne spunem?”. Depinde și de voi ca acest moment să fie unul al unui nou început, în care să vă împrospătați relația.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

Respectul vă ține împreună și după ce ”cuibul a rămas gol”

Ce ar fi de făcut ca să nu apară noi probleme în cuplu? Ca plictiseala și uzura să nu ucidă relația? Cristina Ion-Rădulescu spune că ar trebui să realizăm că „nu dragostea ține doi oameni împreună pe termen lung, ci respectul și faptul că se ajută unul pe celălalt”. Calitatea relației lor îi ajută să înfrunte problemele pe care le întâmpină sau chiar să le prevină. Nu există ”nu mai avem ce sa ne spunem”, ci, mai degrabă, situația în care unul dintre parteneri are alte priorități decât acea a vieții de familie. Altfel, dacă amândoi își doresc, își pot rezolva eventualele conflicte și pot trece peste acea stare de plictiseală care poate apărea, mai ales dacă principala lor grijă de până acum nu mai există. Pentru a fi bine întreținută, relația trebuie lucrată, chiar dacă ați ajuns la vremea ghioceilor în păr. Așa că nu lăsa seducția de o parte și încearcă să faci lucruri care altă dată îl atrăgeau sau să găsești noi moduri de a-ți exprima interesul și afecțiunea pentru el.

Set de ”reguli” pentru fericirea în cuplu

Psihologul îi îndeamnă pe cei doi ca, dacă nu au făcut asta până acum, să stabilească, de comun acord, niște reguli ale vieții de cuplu, pe care să nu le schimbe. Acestea ar putea fi:

– nu impune un lucru celuilalt împotriva propriei sale alegeri;

– nu vorbi în locul celuilalt, deoarece poți risca sa vorbești despre tine lăsând impresia că vorbești despre celălalt;

– nu pune niciodată în relație imitarea a ceva străin cuplului (să fim ca vecinii etc.);

– asumă-ți responsabilitatea greșelilor tale și abține-te să îi faci celuilalt reproșuri pentru greșeli demult trecute;

– nu veni niciodată supărat acasă etc.

Sursa foto: Francisco Osorio / flickr.com