Numeroase cercetări arată că stima de sine te ajută să duci o viață fericită. Toată lumea e de acord cu asta. Totuși, este o mare diferență între a simți că ai valoare și atitudinea de superioritate care definește un narcisist. Un grup de psihlogi olandezi citați de revista Psychology Today comentează că așa-zisele metode de a crește stima de sine a copiilor este posibil să dea naștere unei generații de monștri. Astfel, având cele mai bune intenții, părintele își transformă copilul într-un narcisist.

Când cele mai bune intenții nu sunt de ajuns

Brummelman și colegii lui consideră că există o evidență că există factori genetici care pot provoca anumite persoane să aibă stimă de sine sănătoasă sau să devină narcisiști. Dar pentru dezvoltarea acestor trăsături sunt importante și interacțiunile din copilărie cu părinții și alți adulți importanți din viața copilului. Chiar dacă stima de sine și narcisismul au caracteristici comune, cercetătorii spun că sunt două trăsături foarte diferite. De aceea, mulți părinți, încercând să le insufle copiilor stima de sine ajung să le încurajeze tendințele narcisiste.

Supraevaluarea îl face narcisist

În practică, psihologii au observat că micuții care au dezvoltat stimă de sine au avut părinți care le-au arătat afecțiune, dar nu i-au lăudat în exces. Pe când părinții unor copii care au dezvoltat trăsăturile unui narcisist, i-au copleșit cu laude și i-au comparat în mod constant cu alți copii. În schimb, le-au oferit mai puțină dragoste (timp petrecut împreună, îmbrățișări, manifestare a a afecțiunii). Pe scurt, căldura iubirii părintești duce la stimă de sine, pe când supraevaluarea duce la narcisism.

Cum îi dezvolți stima de sine

Mai concret, ca exemplu, ar fi bine să-i spui copilului: ”ai făcut o treabă foarte bună” în loc de ”ești cel mai bun”. Prima afirmație îl face să simtă că are valoare. În schimb, a doua îl face să se considere superior celorlalți. În plus, părinții ar trebui să-și încurajeze copiii să se îndepărteze de gândirea narcisistă înnăscută sau dobândită prin a căuta moduri prin care se aseamănă cu colegii lor și să se concentreze pe cum pot coopera cu ei, în loc să se compare și să se vadă ca fiind superiori lor.

Sursa foto: 123rf.com