În calitate de părinte, trebuie să explici copiilor despre ce este vorba cu acest drept.

Dar cum ai face asta? Ar putea fi o provocare, deoarece modul în care percepeți viața privată este destul de dificil pentru un copil să înțeleagă. Cu toate acestea, nu vă faceți griji, se poate rezolva.

Există anumite reguli fundamentale prin care puteți învăța copilul să înțeleagă ce este viața privată a celor din jur și cum să o respecte.

Vrei să ai un copil care învață bine? Așa îl ajuți

Cum să înveți copiii să respecte intimitatea celor din jur

1. Respectul pentru spațiul personal

Una dintre primele reguli este respectarea spațiului personal al celorlalți.

Dar copiii nu înțeleg acest fapt. Îi place să se apropie de ceilalți.

Prin urmare, este important să îi înveți să mențină o anumită distanță de ceilalți, deoarece apropierea lor poate face ca persoanele să se simtă inconfortabil.

Există numeroase moduri prin care puteți face copilul să înțeleagă cum să stați la o distanță confortabilă față de oricine.

De exemplu, dacă copilul este prea tânăr pentru a înțelege unitățile de lungime, cereți-i să stea cu mâinile pe șolduri și să se asigure că coatele nu se ating de ceilalți din jurul lui.

Dar, dacă copilul este suficient de mare pentru a înțelege conceptul, atunci cereți-i să stea la o distanță de doi metri de ceilalți.

Pune-l să păstreze o distanță sigură atunci când interacționați cu ceilalți acasă.

Copilul transpiră în timpul somnului. Iată care ar putea fi cauzele

2. Modelul prin jocul de roluri

Unii copii nu pot înțelege conceptul de spațiu personal. La ei poți folosi jocul de rol. Iată câteva dintre scenariile pe care le puteți pune în aplicare.

Adunați toți membrii familiei pentru a forma o coadă pentru a intra în autobuz și cere-i copilului să stea în spatele tău la o distanță pe care o considerați potrivită.

Sau, cereți-i copilului să vă aducă telecomanda televizorului. Când va reveni, opriți-l la o distanță stabilită și luați-o de la el.

3. Folosiți scenarii sociale

Copiii pot fi învățați acest concept cu ajutorul regulilor sociale.
Scrieți pe o coală de hârtie ce trebuie să facă copilul pentru a respecta intimitatea.

De exemplu, „nu trebuie să-i ating pe ceilalți atunci când vorbesc cu ei”, „trebuie să închid ușa de la baie când intru”, „trebuie să cer permisiunea înainte de a intra într-o cameră”.

Copilul o poate citi de mai multe ori pe parcursul zilei. De asemenea, puteți scrie diferite reguli pe diferite coli de hârtie.

Odată ce copilul începe să urmeze o anumită regulă cu sârguință, scoateți foaia care are o regulă scrisă pe ea.

Pentru a ajuta copiii să înțeleagă viața privată, este important să îi înveți că, atunci când vorbește despre cineva, ar trebui să vorbească cu respect.

De asemenea, părinții ar trebui să-i învețe pe copiii că discuțiile despre cineva care nu este de față înseamnă bârfă.

Copiii trebuie să fie conștienți că acest obicei nu este unul sănătos și nici plăcut.

4. Explicați conversațiile private

Majoritatea copiilor, când cresc puțin vor să se afle în jurul adulților.

Le place să ia parte la activitățile pe care adulții le fac. Unii copii preferă, de asemenea, să audă conversațiile între adulți.

Fă-ți copilul să înțeleagă că atunci când oamenii mari vorbesc încet unul cu celălalt, este un semn că nu vor ca alții să-l audă.

Pe de altă parte, când vorbesc cu voce tare, el se poate alătura, dar ar trebui să și ceară permisiunea înainte de a face acest lucru.
Conceptul de intimitate se extinde în zilele noastre și la telefoanele mobile și la computerele personale.

Copiii găsesc aceste gadget-uri foarte atractive și adesea încearcă să privească ecranele atunci când alții le folosesc.

Învățați-vă copilul că acest lucru este lipsit de respect.

12 moduri în care semnul zodiacal îi influențează caracterul copilului

5. Încurajați să solicite permisiunea

Cei mai mulți dintre copii preferă să preia orice găsesc atractiv, fie că este vorba de casă sau de magazin. Învățați-vă copilul diferența dintre ceea ce îi aparține și ce nu.

Și spune-i că dacă vrea să privească ceva ce aparține altcuiva, ar trebui să îi ceară permisiunea.

De asemenea, învățați-vă copilul să bată la ușă și să solicite permisiunea înainte de a intra într-o cameră.

6. Fii un model bun

Copiii tind să învețe cele mai multe abilități de viață de la părinții lor. Prin urmare, părintele este modelul excelent în fața copiilor.

Solicitați permisiunea înainte de a vă ocupa de lucrurile care le aparțin, cum ar fi hainele sau accesul în camera lor, sau de a interveni într-o conversație pe care copilul o are cu prietenul său.
Acestea îl vor ajuta să înțeleagă că respectarea vieții private este o necesitate și cum ar trebui să facă acest lucru.

În calitate de părinți și alți adulți din viața copilului, este responsabilitatea noastră să arătăm respectul față de viața privată a altora și să avem grijă să nu ne depășim limitele.

De exemplu, trebuie să încetăm să fim nerăbdători și să punem întrebări personale precum: „Care este salariul tău?”, „De ce nu te-ai căsătorit încă?” și „De ce nu ai încă copii?”.

Respectul vieții private trebuie să înceapă acasă, din primii ani de viață.

Pe măsură ce copiii cresc, limitele lor personale se extind și au nevoie de mai multă intimitate.

Dar, în timp ce își prețuiesc intimitatea, ar trebui să învețe să respecte limitele stabilite de ceilalți.

Învățându-ți copilul devreme despre granițele personale, îl vei ajuta să rămâi în condiții bune cu ceilalți, fără a-l face să se simtă ciudat.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto